Strona główna Tagi Ndp

ndp

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Nowe MRL dla fosetylu i jego pokrewnych

6 czerwca 2018 r. UE opublikowała rozporządzenie określające maksymalne poziomy pozostałości (MRL/NPD) dla fosetylu-al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażone jako fosetyl) na orzechach drzewnych. Nowe NDP są ustalone na poziomie 500 ppm i weszły w życie  26 czerwca 2018 r. Dla gatunków, dla których nie podano nowych poziomów MRL  ich poziom tymczasowy - 75 ppm - powróci do 2 ppm z dniem 1 marca 2019 r.

Pozostałości środków ochrony roślin

Problem z pozostałościami środków ochrony roślin w owocach i warzywach poruszano na konferencji „Prawidłowa ochrona roślin, bezpieczeństwo rolnika i bezpieczna żywność", która odbyła się 29 listopada 2011 r. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i zorganizowana została przez Bayer CropScience w ramach kampanii „Grunt to bezpieczeństwo". Zagadnienie zreferował dr Artur Miszczak, kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.