nawożenie
W teorii i praktyce – nawożenie
Praktyczne pokazy cięcia zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem sadowników i bywają okazją do przedstawienia innych interesujących producenta owoców zagadnień. Nie inaczej było na przedwiośniu tego roku w Palczewie k. Warki podczas spotkania zorganizowanego w sadzie jabłoniowym Piotra Kiliańskiego przez FruitAkademię. Sporo mówiono tam także o nawożeniu.
Po zbiorze owoców
Po zbiorze owoców w roślinach zachodzą procesy fizjologiczne prowadzące do tworzenia się pąków kwiatowych. W tym czasie drzewa przygotowują się też do spoczynku zimowego. Oba procesy zachodzą prawidłowo tylko w obecności dużej ilości asymilatów, fitohormonów oraz odpowiednim zaopatrzeniu drzew w składniki mineralne, szczególnie fosfor, potas i azot, a także mikroelementy, głównie bor. Nasze działania w tym właśnie momencie powinny wspierać z jednej strony procesy formowania się pąków kwiatowych, z drugiej strony procesy aklimatyzacji drzew do przetrwania zimy. Jesienią warto również zadbać o uzupełnienie zawartości składników pokarmowych w glebie, głównie potasu i fosforu, oraz regulację odczynu gleby.
ICL Specialty Fertilizers rozpoczyna produkcję nawozów w innowacyjnej technologii
ICL Specialty Fertilizers rozpoczęło w swojej fabryce w Heerlen w Holandii, produkcję nawozów o kontrolowanym uwalnianiu składników pokarmowych w innowacyjnej technologii E-max.
Przygotowanie kwatery do sadzenia drzewek
W rejonach sadowniczych jest coraz mniej gruntów, na których wcześniej nie rosły drzewa lub krzewy owocowe. Po ich kilkunasto- czy kilkudziesięcioletniej uprawie gleba jest „zmęczona”. Aby ponownie ją obsadzić, należy wykonać czynności, które ograniczą negatywny wpływ wyjałowionego siedliska na młode rośliny.
Czereśnie i wiśnie po zbiorach
Pestkowe w tym sezonie dały i nie dały zarobić sadownikom. Plony czereśni i ceny były wydaje się satysfakcjonujące. Wiśnie, mimo wysokich plonów - szczególnie Łutówki - z uwagi, na co najmniej niskie ceny nie pozwoliły osiągnąć dochodu. W przypadku śliw sprawa jest jeszcze otwarta, ale zwykle uprawa ta daje przyzwoite dochody.
Wybarwione owoce
Wybarwianie się owoców (jabłek) to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w którego trakcie powstają barwniki zwane flawonoidami - w jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek.
Sucha zgnilizna wierzchołków owoców – aktualny problem
Omawiana niejednokrotnie na łamach wielu fachowych periodyków „przypadłość”, określana jako sucha zgnilizna wierzchołków owoców, ciągle zaskakuje, czasami nawet doświadczonych producentów, pojawiając się w uprawach pomidorów pod osłonami i w polu.
Nawożenie bylin
Byliny stanowią bardzo zróżnicowaną grupę roślin, dlatego ich nawożenie i żywienie może przysparzać kłopotów. Dodatkowo ich cykl produkcji jest różny – coraz więcej ogrodników otrzymuje towar finalny w ciągu jednego sezonu (uprawa trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy), jednak niektóre taksony oferuje się po przynajmniej dwóch latach produkcji. Zdecydowana większość bylin ma średnie lub niskie potrzeby pokarmowe, nie oznacza to jednak, że nie należy im dostarczać składników pokarmowych. Tylko dobrze odżywione rośliny są zdrowe, odporne na czynniki stresowe i dobrze się prezentują.
Prawidłowe podejście do nawożenia warzyw
Podczas przedsezonowych spotkań branżowych wiele firm prezentowało ofertę nawozów do stosowania posypowego i dolistnego, zwracając uwagę nie tylko na zawartości składników pokarmowych, ale również na ważne zagadnienia związane z żywieniem roślin i dbałością o środowisko glebowe.
Sukces ekstraktów z alg
Na świecie zidentyfikowanych jest około 25 tys. gatunków alg. W rolnictwie do produkcji preparatów stymulujących wzrost i rozwój roślin znajdują zastosowanie głównie brązowe gatunki wodorostów, których naturalnym siedliskiem są zimne morza i oceany.