nawożenie
Nawozy na jesień
Jesień nie jest typowym terminem stosowania nawozów mineralnych, są jednak przesłanki, które przemawiają za tym, aby je czasami stosować. Po pierwsze na większości pól wykonuje się głęboką orkę przedzimową, co jest doskonałą okazją do wymieszania nawozu z całą warstwą orną. Jest to szczególnie ważne na glebach bardzo ubogich, gdzie istnieje konieczność stosowania dużych dawek nawozów np. potasowych, co wiosną może powodować nadmierne zasolenie. Jesienią można stosować składniki pokarmowe, które są sorbowane wymiennie lub trudno wymywane.
Dobre efekty
Produkcja malin, głównie jesiennych, w rejonie Urzędowa i Kraśnika zajmuje powierzchnię ponad 500 ha. W gospodarstwie Sławomira Brzuska w Moniakach k. Urzędowa 12 sierpnia odbyło się plenerowe spotkanie zorganizowane przez firmę Everris/ICL Polska, podczas którego zaprezentowano efekty nawożenia kroplowego maliny jesiennej produktami tej firmy.
Wybarwianie się owoców
Wybarwianie się owoców to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w trakcie którego powstają barwniki zwane flawonoidami. W jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek. Obecność opisanych barwników w komórkach skórki jabłek jest uwarunkowana genetycznie, natomiast na ich stężenie w komórkach wpływa ogromna ilość czynników zewnętrznych (z tego też powodu owoce tych samych odmian w poszczególnych latach mogą wybarwiać się z różną intensywnością).
O odżywianiu truskawek
Nawożenie to kluczowa kwestia każdej uprawy, toteż również na spotkaniu Grupy Truskawkowej 12 lipca w Piasecznie k. Warki podsumowującym sezon wiele o nim mówiono.
Verduro – aktywator odżywienia mineralnego i plonowania warzyw
Właściwe odżywienie mineralne jest jednym z podstawowych czynników warunkujących optymalne plonowanie warzyw. W wielu przypadkach pomimo zastosowania odpowiednich dawek nawozów posypowych część zawartych w nich składników pokarmowych nie jest w dostatecznym stopniu pobierana przez rośliny np. na skutek niewłaściwego odczynu gleby, antagonistycznego oddziaływania jednych składników mineralnych w stosunku do innych, niewłaściwej wilgotności lub temperatury gleby ale również z powodu niedostatecznego rozwoju i aktywności systemu korzeniowego.
Wapń w dokarmianiu warzyw
Prawidłowe odżywienie wapniem warzyw kapustnych jest warunkiem uzyskania wysokich oraz dobrych jakościowo plonów, nadających się do długiego przechowywania. Dlatego warto zadbać o optymalne odżywienie roślin tym składnikiem podczas wegetacji.
… i w Tęgoborzy
Także krótko i roboczo – w Zelsadzie sadownicy w okolic Tęgoborzy spotkali się z dr Marią Buczek z Zakładu Doświadczalnego IO w Brzeznej oraz Łukaszem Kutermachem z Intermagu. Spotkanie przygotowali Stanisław Zelek, szef grupy producentów Zelsad oraz Krzysztof Gądek (Owoc Łącki).
Na roboczo w Łososinie Dolnej…
Spotkanie w Łososinie Dolnej zorganizowane przez Intermag Sp. z o.o., Zakłady Chemiczne „Organika-Azot” SA, firmy Agrochemik sp. j. i Krawtost dla miejscowych sadowników odbyło się przed południem 13 czerwca w gospodarstwie Kazimierza Gwoździa.
Ważny wapń
Pobieranie, praktycznie każdego, składnika mineralnego z gleby przez rośliny podlega wielu ograniczeniom. Głównym ograniczeniem na jakie napotykają rośliny w przypadku wapnia jest wilgotność gleby.
Warzywne wykłady – o nawożeniu i ochronie
Targom Sadownictwa i Warzywnictwa odbywającym się pod koniec lutego w Warszawie towarzyszył cykl konferencji, podczas których specjaliści w produkcji warzywniczej z Polski, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii przekazali ciekawe informacje m.in. z zakresu dokarmiania oraz ochrony roślin.