Strona główna Tagi Nawożenie

nawożenie

Holenderskie analizy polskich gleb. 6. Międzynarodowa Konferencja Nawożeniowa

Z „akademickim kwadransem” prezes ZZO Warka Anna Marczak powitała uczestników 6. Miedzynarodowej Konferencji Nawożeniowej. Pierwszym wykładowcą jest Eric van der Hoef (FruitConsult). Opisał wyniki badania próbek gleby zebranych w polskich sadach a przeanalizowanych w placówkach holenderskich.

Szkolenie produktowe w Środzie Wielkopolskiej

13 stycznia br. firmy Agromix, Awimex oraz Hazera Poland zorganizowały w Środzie Wielkopolskiej szkolenie produktowe, w którym uczestniczyło prawie 100 producentów warzyw – przede wszystkim kapusty, marchwi i cebuli. 

Tak zwana zima

To, co mamy za oknami tylko formalnie, w kalendarzu jest zimą. Ciesząc się (na większości obszaru Polski) z choćby tak skromnych opadów, jak w ostatnich miesiącach, nie zapominajmy o drugiej stronie medalu.

To rzutuje na plon

Podczas corocznych spotkań na plantacji pomidorów w rejonie Pudliszek w Wielkopolsce prezentowane są nie tylko odmiany, ale również propozycje programów nawozowych opracowanych dla tego gatunku. W tym roku efekty dokarmiania pomidorów zaprezentowało aż 8 firm.

Polscy rolnicy nawożą coraz więcej

Nawozy specjalistyczne to szansa na dalszy rozwój polskiego przemysłu chemicznego. Wbrew pesymistycznym prognozom i mimo konkurencji ze strony mających dostęp do tańszego gazu krajów dawnego ZSRR polska branża już teraz jest liderem regionalnym w produkcji nawozów. Co więcej, jedna trzecia produkcji trafia na eksport, bo polscy rolnicy w wielu regionach wciąż używają mniej nawozów niż w krajach Europy Zachodniej.

Dla upraw ekologicznych

Komisja UE uchwaliła nowe Rozporządzenie (nr 354 z 8 kwietnia 2014) w sprawie zmiany i sprostowania Rozporządzenia nr 889/2008, które zawiera zasady techniczne dotyczące uprawy ekologicznej i marketingu produktów ekologicznych. W odróżnieniu od innych przepisów, które dotychczas zmieniały zasady obrotu produktami ekologicznymi, nowe rozporządzenie powinno wpłynąć na rozwój uprawy roślin metodami ekologicznymi.

Kluczowe parametry nawozów odkwaszających

Bardzo ważnym parametrem nawozu wapniowego jest jego aktywność rozumiana jako zdolność zawartych w nawozie związków wapnia do wchodzenia w reakcje chemiczne w glebie pod wpływem wody.  W przypadku nawozów wapniowych wybór konkretnego produktu ma podstawowe znaczenie dla końcowego efektu, którym jest zmiana pH gleby.

Nawożenie drzew ziarnkowych po zbiorach

Aby uzyskać wysokie plony owoców dobrej jakości, należy dbać o drzewa nie tylko w sezonie wegetacyjnym, ale przez cały rok. Dla osób niezwiązanych z sadownictwem, jesień wydaje się być czasem odpoczynku. Jest to pogląd mylny, gdyż właśnie po zbiorach owoców należy odpowiednio zadbać o sady i plantacje, dokarmić je, aby w następnym roku prawidłowo się rozwijały.

Przyjazna dla środowiska uprawa sałaty

Badania prowadzone w Laboratorium Ogrodniczego Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach wykazały, że w uprawie sałaty aminokwasy mogą całkowicie zastąpić azotan amonu jako nawóz.

Nierównomierne wybarwianie pomidorów

Odpowiednie wybarwienie owoców pomidora czyni je towarem chętnie kupowanym do bezpośredniej konsumpcji lub na przetwory. Czasami dopiero po przekrojeniu pomidora można stwierdzić nierównomierne wybarwienie miąższu czy obecność dużego białego rdzenia – efekt błędów nawożeniowych, skutkujących brakiem potasu w owocach. Właśnie potas i temperatura są czynnikami, które mają największy wpływ na wybarwienie owoców charakterystyczne dla odmiany.