Strona główna Tagi Nauka

nauka

Startują naukowe soboty w Baylab

Pasjonują Cię eksperymenty i odkrycia? Chcesz wiedzieć w jaki sposób funkcjonuje serce lub skąd bierze się jedzenie? Zapraszamy na podróż po świecie nauki i innowacji.Startują Naukowe Soboty w Baylab!
 

Biznes w parze z nauką dla rolnictwa

Zwiększenie innowacyjności i poprawa konkurencyjności to tylko niektóre z wielu korzyści wynikających ze współpracy sektora biznesowego z naukowym. Odgrywają one szczególną rolę w rolnictwie, które potrzebuje innowacyjnych projektów. Przykładem takiej inicjatywy jest nawiązana niedawno współpraca pomiędzy Wydziałem Ekonomiczno-Społecznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu a IDFS Sp. z o.o., twórcą oprogramowania komputerowego wspierającego proces zarządzania produkcją w sektorze rolniczym.
 

W Kielcach ma powstać ośrodek badawczy rolnictwa

O fundusze unijne na budowę ośrodka badawczo-rozwojowego rolnictwa w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach chce zabiegać zarządzający placówką Geopark, miejski samorząd i kielecki Uniwersytet Jana Kochanowskiego.

Naukowcy badają właściwości prozdrowotne buraków ćwikłowych

Ile buraków czerwonych należy zjeść i w jakiej formie, by miały one prozdrowotny wpływ na organizm - takie badania prowadzą olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści badają procesy wchłaniania i metabolizmu betalain - związków barwiących buraki.

Nie same pszczoły są odpowiedzialne za efekty zapylania

Nie same pszczoły są odpowiedzialne za efekty zapylania. Dużą rolę w tym procesie odgrywają inne owady, np. motyle, muchówki i inne - wynika z badań prowadzonych na pięciu kontynentach, m.in. w Europie (i w Polsce). Wnioski z nich przedstawiono w PNAS.

Prof. Stanisław Gawroński wyróżniony nagrodą Miltona Gordona

Prof. Stanisław Gawroński ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego otrzymał nagrodę Miltona Gordona podczas konferencji Międzynarodowego Towarzystwa Fitotechnologii, która odbyła się w amerykańskim stanie Kansas. Badacza uhonorowano za wkład w rozwój fitotechnologii.

Nowe możliwości wydziału leśnego Politechniki Białostockiej

Wykorzystanie termowizji do analizy obiektów przyrodniczych czy fotoeklektorów do badania owadów - między innymi takie możliwości dają naukowcom i studentom nowe laboratoria zamiejscowego wydziału leśnego Politechniki Białostockiej w Hajnówce (Podlaskie).

Naukowcy badają prozdrowotne właściwości wytłoków z malin

Wytłoki z malin zawierające potencjalnie prozdrowotne związki trafiają obecnie na kompost, a mogłyby być suplementem diety. Olsztyńscy naukowcy badają właściwości wytłoków z malin tak, by w pełni można było wykorzystać ich prozdrowotny potencjał.

Fascynujący Świat Roślin

W ponad 50 krajach na świecie w ramach akcji „Fascynujący Świat Roślin” badacze i wielbiciele zieleni chcą pokazać, jak ważna i ciekawa jest wiedza o florze. W Polsce atrakcje przewidziano w ponad 20 miejscach. Kulminacja akcji nastąpi 18 maja.

Ultradźwięki i prąd elektryczny receptą na tańszą żywność

Ultradźwięki i pole elektryczne być może pomogą w produkcji lepszej żywności i w zmniejszaniu kosztów przetwarzania produktów spożywczych. Sprawdzają to naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ultradźwięki czy prąd elektryczny mogą się kojarzyć z czymś groźnym lub niebezpiecznym. Okazuje się jednak, że ich odpowiednie zastosowanie może wpłynąć korzystnie m.in. na zawartość substancji bioaktywnych, bardzo cennych z żywieniowego punktu widzenia.