nauka
Globalne badanie: zbyt mało owoców i warzyw dla wszystkich
Gdyby wszyscy na naszej planecie chcieli jeść zdrowo, z konieczną ilością owoców i warzyw, mielibyśmy problem. Po prostu nie produkujemy wystarczających ich ilości - wynika z badań przeprowadzonych na kanadyjskim Uniwersytecie Guelph.
Przełom w ochronie przed parchem ziemniaka?
Naukowcy z Université du Québec à Chicoutimi odkryli, że można skutecznie niszczyć Streptomyces scabies, patogena wywołującego parcha ziemniak, za pomocą substancji pozyskanych z nawłoci kanadyjskiej.
Zimna plazma. Nowa technologia zabezpieczająca żywność
Naukowcy w Australii badają skuteczność urządzenia „The Food Safety Supercharger” do niszczenia mikroorganizmów na powierzchni owoców, warzyw i orzechów.
18 maja akcja „Fascynujący Świat Roślin”
Wycieczka terenowa po Ojcowskim Parku Narodowym, spacery z przewodnikiem po Ogrodzie Botanicznym UAM, warsztaty izolowania DNA z owoców m.in. z takich atrakcji będą mogli skorzystać uczestnicy polskiej edycji akcji "Fascynujący Świat Roślin". Odbędzie się ona w wielu polskich miastach. Kumulacja akcji w czwartek 18 maja.
Truskawki, maliny i porzeczki pod lupą naukowców
Truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je hodować nawet w trudnych warunkach klimatycznych.
Nagrody dla zespołów badawczych
Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkał się 20 grudnia z przedstawicielami zespołów badawczych nagrodzonych i wyróżnionych za osiągnięcia w zakresie wdrażania postępu w rolnictwie, rozwoju wsi i rynkach rolnych oraz redaktorami wydawnictw ośrodków doradztwa rolniczego.
416 mln euro czeka na naukowców zajmujących się żywnością
416 mln euro czeka na naukowców zajmujących się bezpieczeństwem żywnościowym i rolnictwem w czterech nowych konkursach programu Horyzont 2020. Dotąd uczeni z Polski na badania nad żywnością z Horyzontu 2020 zdobyli ponad 28 mln złotych.
O 15 proc. większe plony dzięki usprawnionej fotosyntezie w cieniu
Badacze - w tym uczona z Polski - rzucili światło na to, jak usprawnić przebieg fotosyntezy, kiedy roślinę zaczyna skrywać cień. Zmodyfikowane genetycznie przez naukowców rośliny są aż o 15 proc. większe. Wyniki ich badań mogą pomóc w walce z głodem na świecie.
XIII Rolniczy Festiwal Nauki
20 - 21 października odbył się XIII Rolniczy Festiwal Nauki, organizowany przez Centralną Bibliotekę Rolniczą w Warszawie i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Patronem honorowym przedsięwzięcia był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a patronem merytorycznym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
KUL promuje pszczoły w mieście
Pszczoły na dachach swoich budynków postawi Katolicki Uniwersytet Lubelski, który ogłosił akcję „UL na KUL”. Będzie promował uczelnię własnym miodem i popularyzował hodowanie pszczół w mieście.