morela
Prof. Makosz: przymrozki uszkodziły kwiaty drzew pestkowych
Wiosenne przymrozki uszkodziły również drzewa pestkowe. Będzie znacznie mniej krajowych moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni i śliwek, owoce będą droższe - ocenia prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowatych Eberhard Makosz.
W czołówce światowych producentów moreli
W tej konkurencji od kilkudziesięciu lat nie zmienia się układ sił – skład i miejsca poszczególnych producentów pozostają stałe, poza jedną zmianą. Rośnie jednak produkcja moreli, nawet sześcio- czy ośmiokrotnie.
W Poysdorf o morelach: odmiany, agrotechnika, ochrona
W dniach 26–27 czerwca w austriackiej miejscowości Poysdorf szkółka Schreiber, zajmująca się produkcją drzewek owocowych, i stacja badawcza Landwirtschaftskammer Niederösterreich zorganizowały seminarium dla producentów moreli. Uczestniczyli w nim profesjonaliści z ośmiu krajów – sadownicy, doradcy oraz naukowcy zajmujący się agrotechniką sadów, kosztami produkcji, a także zagadnieniami związanymi z ochroną drzew przed szkodnikami i chorobami.
Francuski rynek moreli
W bieżącym roku wstępne dane szacunkowe dla francuskiej produkcji moreli to około 165,7 tys. ton – czyli o dokładnie 6% mniej wobec danych produkcyjnych za ubiegły rok, ale za to o 6% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lat 2009-2014. Łączny tegoroczny obszar upraw moreli to 12,1 tys. ha – o 1% mniej niż przed rokiem i o 7% mniej niż przez ostatnich pięć lat.
Komunikat 17 (wzrost zawiązków, cz. IV)
Poniżej poblikujemy czwartą część zaleceń na okres wzrostu zawiązków owocowych. Opracował je - jak i poprzednie, dostepne na naszej stronie - dyr. Adam Fura ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Sandomierzu.
Nawożenie brzoskwini i moreli
Jednym z czynników warunkujących wysokie plonowanie drzewo raz dobrą jakość owoców jest racjonalne nawożenie. Niewłaściwe stosowanie nawozów lub brak ich użycia, obniża zarówno wielkość, jak i jakość plonu. Drzewa niewłaściwie odżywione są także podatne na patogeny grzybowe, szkodniki oraz stresy środowiskowe.
Siódmy raz o brzoskwiniach i morelach
Co dwa lata sadownicy zainteresowani uprawą brzoskwini i moreli są zapraszani przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach na Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwini i Moreli. Odbywa się ono w Sandomierzu, na Zamku Kazimierzowskim, a współorganizatorami są Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego o/ Sandomierz oraz Starostwo Powiatowe w Sandomierzu. Partnerami tegorocznego, siódmego Spotkania, były Sumi Agro Poland oraz Yara.
Morele o największej wytrzymałości na mróz
Liczba odmian moreli, jakie uprawia się na świecie, jest dość duża, przekracza 1500 genotypów. W krajach europejskich słynącychz produkcji tych owoców na skalę towarową uprawia się tylko około 30 odmian tego gatunku. Większość z nich nie sprawdza się jednak w naszych warunkach klimatycznych.
W Kalifornii wkrótce pierwsze morele
Pod koniec miesiąca, o około tydzień wcześniej, niż zwykle pojawią się pierwsze owoce kalifornijskich moreli. Te najwcześniejsze będą zbierane w San Joaquin Valley, potem zaczną owocować sady położone bardziej na północ. Sezon morelowy potrwa 9-10 tygodni.
VII Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli
W ostatnią niedzielę kwietnia (26.04) Instytut Ogrodnictwa wspólnie ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego O/Sandomierz i Starostwem Powiatowym w Sandomierzu zapraszają sadowników na VII Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli. Mimo obserwowanego ocieplania się klimatu, ten inny „klimat” – ekonomiczny – stawia przed producentami coraz trudniejsze do spełnienia wymagania. Już za kilka dni zainteresowani profesjonalną uprawą wymienionych wyżej gatunków będą mieli okazję poznać nowe możliwości usprawnienia swojej pracy, skonsultować się z naukowcami i kolegami z branży.