Strona główna Tagi Miód

miód

Zbiory miodu wrzosowego na Dolnym Śląsku najlepsze od trzech lat

Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego są na Dolnym Śląsku lepsze niż przez ostatnie trzy lata. W poprzednich sezonach m.in. z powodu suszy zbierano znikome ilości tego miodu, który jest dolnośląskim regionalnym produktem certyfikowanym w Unii Europejskiej.

Miód z poligonu

Chłodne i deszczowe lato sprawiło, że w tym roku warmińsko-mazurscy pszczelarze nie zebrali cenionego przez konsumentów miodu lipowego, wcześniej nie udało się zebrać też miodu rzepakowego - poinformował szef regionalnego związku pszczelarskiego Józef Zysk. By pozyskać miód wrzosowy, ule ustawiono m.in. na poligonach.

Zbiory miodu w Małopolsce „przeciętne”

Dużo miodu spadziowego, ale mało nektarowego zebrali w tym roku małopolscy pszczelarze. W ich ocenie tegoroczne miodobranie w regionie było przeciętne, można jednak mówić o nieurodzaju miodu akacjowego i rzepakowego.

Wybrano Pszczelarzy Roku

W piątek 8 kwietnia w ministerstwie rolnictwa odbyła się konferencja naukowa pt. „Wpływ pszczół na środowisko i środowiska na pszczoły”, która połączona była z rozstrzygnięciem II edycji ogólnopolskiego konkursu „Pszczelarz Roku”.

W Warmińsko-mazurskiem pszczoły w dobrej kondycji po zimie

Pszczele rodziny w woj. warmińsko-mazurskim dobrze przezimowały, jednak z powodu wymarznięcia upraw rzepaku w tym roku miód rzepakowy będzie na wagę złota - poinformował prezes wojewódzkiego związku pszczelarzy Józef Zysk.

Pszczoły na Podkarpaciu w dobrej kondycji przetrwały zimę

Na Podkarpaciu pszczoły tegoroczną zimę przetrwały w dobrej kondycji. Zakończyły się już ich wiosenne obloty; zebrały także pierwszy nektar z kwiatów m.in. wierzby iwy – powiedział prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

Kolejne produkty tradycyjne z Zachodniopomorskiego

Krówka ze Szczecinka i miody dębickie - to nowe pozycje na zachodniopomorskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W piątek w Szczecinie zaprezentowano oba smakołyki.

Pszczele produkty lubimy od 9 tys. lat

Ludzie wykorzystują pszczele produkty: wosk i miód, od co najmniej 9 tys. lat - wynika z badania przedstawionego w "Nature". Upodobania neolitycznych mieszkańców Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu badano w 17 krajach, w tym w Polsce.

Pszczoły w Polsce mają się dobrze

W ciągu kilku lat liczebność pszczół wzrosła; w 2014 r. było 1 mln 390 tys. rodzin pszczelich. Pszczoły więc w Polsce mają się dobrze - zapewnił na środowej konferencji prasowej minister rolnictwa Marak Sawicki.

Zbiory miodu w Dolnośląskiem będą mniejsze o przynajmniej 30 proc.

Populacja pszczół w pasiekach na Dolnym Śląsku jest niższa nawet o ponad 30 proc. Po pierwszych tegorocznych zbiorach z kwiatu rzepakowego i drzew owocowych szacuje się, że miodu będzie mniej przynajmniej o 30 proc. Wiele zależy od pogody.