marchew
Mniej marchwi we Francji
Według najnowszych danych opublikowanych przez francuskie ministerstwo rolnictwa, ten rok nie będzie korzystny dla francuskich producentów marchwi. Jak wynika z raportu w 2014 zbiory tego warzywa będą o 7% mniejsze niż w roku poprzednim i oszacowano je na 323,7 tys. ton.
Profesjonaliści w produkcji marchwi
W Goczałkowicach-Zdroju, które od południowego wschodu otaczają pasma Beskidu a od północy rozległe Lasy Pszczyńskie i faliste płaskowyże; miejscowości, która jako jedna z dwóch w województwie śląskim ma status uzdrowiska, produkcja warzyw na dużą skalę prowadzona jest w gospodarstwach rodziny Dzidów, w tym Łukasza i Stanisława. Ich działalność skupiona jest głównie na produkcji marchwi.
Marchew dla połowy świata
Jednym z punktów na ogrodniczej mapie Kalifornii jest Bakersfield i jego okolice. To tutaj funkcjonują dwie największe, pod względem obszarowym i wielkości produkcji, firmy produkujące i przetwarzające marchew w USA. Do jednej z nich dotarliśmy 22 października z gronem ogrodników, przetwórców i kontrahentów firm Bayer CropScience i Agrosimex, organizatorów wyprawy szkoleniowo-poznawczej do Kalifornii.
W firmach i na farmach Kalifornii
O tym jak funkcjonują firmy związane z branżą ogrodniczą i farmy na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, jak różnorodnie działają, jaka jest specyfika produkcji i w jakim kierunku zmierza mogli przekonać się przebywający (w drugiej połowie października) w Kalifornii na zaproszenie fitofarmaceutycznego koncernu Bayer CropScience (BCS) oraz współpracującej z nim firmy Agrosimex polscy ogrodnicy, w tym przedstawiciele grup producenckich, przetwórcy, kontrahenci związani z branżą oraz naukowcy-praktycy.
Spotkanie cebulowo-marchwiowe w Rawiczu
21 sierpnia firma Bejo Zaden zorganizowała spotkanie dla plantatorów warzyw, którego głównym tematem była ochrona cebuli przed chwastami chorobami i szkodnikami oraz technologia przechowywania tego warzywa. Uczestnicy spotkania mieli również okazję zwiedzić przechowalnię oraz zaplecze przeznczone do przygotowywania marchwi do sprzedaży w gospodarstwie Antoniego Pieprzyka w Górze koło Rawicza.
O marchwi na spotkaniu Bejo Zaden
20 sierpnia w Jegłowniku k. Elbląga firma Bejo Zaden Poland zorganizowała spotkanie dla producentów marchwi, podczas którego przekazano wiele informacji z zakresu produkcji tego gatunku.
O nowej chorobie marchwi
Pod koniec maja producenci marchwi spotkali się w Lipiu (Kujawy), gdzie w obiekcie grupy producentów warzyw Vegro Warzywa Groblewskich mówiono o chorobach przechowalniczych tego gatunku. Główny nacisk położono na nową chorobę w naszym kraju – czarną plamistość korzeni marchwi. Jej objawy są widoczne niestety dopiero po pewnym okresie przechowywania korzeni.
Chroni przed rakiem i wydłuża życie chorych
Witamina D chroni przed nowotworami i wydłuża życie chorych, którzy zachorowali na raka – przekonują eksperci. Jej walory zdrowotne są znacznie większe niż do niedawna podejrzewano.
Francuski rynek marchwi
Tegoroczne zbiory marchwi we Francji oszacowane zostały na około 307,9 tys. ton – to jest o 11% mniej wobec roku poprzedniego i aż o 16% mniej wobec średniej wielkości z pięciu lat. Mniejsze zbiory to wynik między innymi redukcji powierzchni upraw - w roku 2014 warzywo to jest uprawiane na powierzchni 8,18 tys. ha czyli o 3% mniejszej niż w roku 2013 i o 2% mniejszej wobec danych z lat 2010-2014.
Nowe zagrożenie marchwi – szkodnik minujący liście
Gatunki motyli należące do rodziny Epermeniidae są stwierdzane w Polsce na różnych roślinach selerowatych. Dotychczas ich obecność wiązana była jednak jedynie z dziko rosnącymi – podagrycznikiem pospolitym, barszczem zwyczajnym, trybulą leśną. W ubiegłym roku jeden z gatunków – Epermenia chaerophyllella – wystąpił w dużym nasileniu na uprawie marchwi w Belgii.