marchew
Warzywa przedsezonowo u „Mączki”
21 listopada koncern Bayer CropScience (właściciel marki Nunhems) przy współudziale spółki Luty Jacek (dystrybutor nasion i rozsady warzyw) zorganizował spotkanie w małopolskim zagłębiu warzyw w hurtowni owoców i warzyw „Mączka” w Stręgoborzycach k. Krakowa.
O marchwi w Miernowie
W niedzielę 27 września w Miernowie k. Buska Zdroju odbyło się spotkanie dla producentów marchwi zorganizowane przez spółkę Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze przy współudziale firmy Intermag.
Dzień marchwi w rejonie Pucka…
… zorganizowały 6 września firmy Hazera Poland, GPOiW Polfarm, Bayer CropScience, ProCam oraz Kraft-Box.
Kalkulacja uprawy marchwi dla przetwórstwa
W ostatnich pięciu latach produkcja marchwi waha się w granicach od 0,7 mln ton do 0,9 mln ton. Opłacalność produkcji tego warzywa jest bardzo zmienna, a koszty środków produkcji oraz te ponoszone na zabiegi uprawowe, zbiór i sprzedaż marchwi znaczne.
Technologia uprawy marchwi na najwcześniejszy zbiór (cz. 2)
Zastosowanie odpowiedniej agrotechniki oraz uprawa plennych odmian marchwi pozwala uzyskać wysokie plony także już w maju i czerwcu.
Holenderskie specjały (cz. I)
Podczas holenderskich Dni Otwartych poszczególnych firm hodowlano-nasiennych w 2014 r. widać było, że ich priorytetem jest tworzenie odmian warzyw o cechach pożądanych przez plantatorów, m.in. odpornych na agrofagi, o odpowiedniej wielkość, wyrównaniu oraz jakości plonu.
Technologia uprawy marchwi na najwcześniejszy zbiór (cz. 1)
Uprawa marchwi na najwcześniejszy zbiór pęczkowy możliwa jest na terenie całej Polski. Jeśli można jednak wybrać miejsce, w którym będzie prowadzona uprawa powinno się plantacje zakładać w rejonach, w których zimy są łagodne i krótkie.
Marchew od A do Z
Marchew była głównym tematem szkolenia zorganizowanego 14 stycznia w Rojewie koło Inowrocławia przez firmy Hazera Poland i Agritec oraz BASF i Arysta LifeScience.
Sposób na lśniące korzenie
Dobra jakość oferowanego towaru to klucz do znalezienia stałych odbiorców i utrzymania się na rynku. Jednym z elementów tworzących tę jakość jest odpowiednie przygotowanie warzyw do sprzedaży – oczyszczenie, kalibracja i pakowanie.
Przedsezonowe spotkanie z Bejo Zaden
12 grudnia w Pobiedniku Wielkim k. Krakowa odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw zorganizowane przez firmę hodowlano-nasienną Bejo Zaden przy współpracy ze spółką Luty Jacek.