Strona główna Tagi Marchew

marchew

Nadwiślański potentat

Zbiór warzyw bez odpowiedniego sprzętu jest bardzo pracochłonny. Przy rozdrobnionym areale, ze względów ekonomicznych, producenci decydują się na mniej zmechanizowany, ręczny zbiór. Tymczasem nowoczesne przetwórstwo żywności oczekuje wysokiej jakości wytworzonych surowców. Mechanizacja upraw warzyw wymaga wielu specjalistycznych maszyn, które umożliwią optymalizację produkcji.

Szybka marchew na poplon

Marchew o krótkim okresie wegetacji sprawdza się nie tylko w uprawie przyspieszonej czy wczesnej w nieosłoniętym polu, nadaje się również do produkcji poplonowej. Uzyskanymi z tego typu uprawy korzeniami zaopatruje się głównie rynek warzyw świeżych, jednak wiele z odmian można wykorzystać w przetwórstwie a nawet przechowywać przez kilka miesięcy.

Warzywnicze Centrum Doradztwa Technicznego

Pierwsze w tym sezonie spotkanie w ramach Forum Doradców Warzywniczych odbyło się w Warzywniczym Centrum Doradztwa Technicznego (WCDT) w Bedlnie, nowo zorganizowanym przez firmę Bayer CropScience.

Czy marchew musi być pomarańczowa?

Marchew należy do najpopularniejszych warzyw uprawianych na szeroką skalę w Polsce, ustępując areałem kapuście i cebuli. Wielkość produkcji stawia nas w światowej czołówce, natomiast w Europie plasujemy się na pierwszym miejscu. Marchew jest warzywem tanim i powszechnie dostępnym, spożywanym przez cały rok zarówno w formie świeżej, jak i przetworzonej. Jest rośliną klimatu umiarkowanego i może być uprawiana na terenie całego kraju.

Standaryzowana marchew

Marchew produkowana w ramach dużej grupy producenckiej do zaopatrzenia kilku sieci handlowych musi spełniać najwyższe standardy. Prezes Grupy Producentów Amazis Sp. z o.o. spod Poznania podzielił się ze mną swoimi sposobami na dobre przygotowanie tego warzywa do sprzedaży.

Warzywne wykłady – o nawożeniu i ochronie

Targom Sadownictwa i Warzywnictwa odbywającym się pod koniec lutego w Warszawie towarzyszył cykl konferencji, podczas których specjaliści w produkcji warzywniczej z Polski, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii przekazali ciekawe informacje m.in. z zakresu dokarmiania oraz ochrony roślin.

W Lipiu o chorobach przechowalniczych marchwi

21 maja producenci marchwi spotkali się w Lipiu (Kujawy), gdzie w obiekcie grupy producentów warzyw "Vegro" - Warzywa Groblewskich mówiono o chorobach przechowalniczych tego gatunku.

Unijny handel marchwią

W 2012 roku wielkość unijnego importu tego warzywa zamknęła się wolumenem 1,09 mln ton. Natomiast całym 2012 roku UE wyeksportowała w sumie 973,9 tys. ton tego warzywa.
 

Na otwarcie sezonu marchwiowego

11 marca zorganizowano II Ogólnopolską Konferencję Marchwiową. Organizatorzy spotkania – firmy Bayer CropScience oraz Nunhems Poland na miejsce spotkania wybrali hotel Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim k. Warszawy. Współorganizatorami sympozjum były: Instytut Ogrodnictwa, Marwit, SVZ oraz Plantpress – wydawca m.in. czasopism „Hasło Ogrodnicze” i „Warzywa”.

Prawie wszystko o marchwi… w Ożarowie Mazowieckim

11 marca w Ożarowie Mazowieckim pod Warszawą odbyła się II Ogólnopolska Konferencja, zorganizowana pod hasłem „Produkcja marchwi wysokiej jakości” przez firmy Bayer CropScience oraz Nunhems. Partnerami konferencji były firmy Marwit, SVZ oraz redakcje czasopism „Hasło Ogrodnicze” i „Warzywa” naszego wydawnictwa.