malina
Truskawki, maliny i porzeczki pod lupą naukowców
Truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je hodować nawet w trudnych warunkach klimatycznych.
W piątek konferencja malinowa w Poniatowej
W najbliższy piątek 24 lutego w ramach cyklu regionalnych konferencji sadowniczych Agrosimex zaprasza producentów malin na spotkanie w Poniatowej (woj. lubelskie).
„Malinowy Czas” po raz drugi (cz. I)
Produkcja malin w Polsce od kilku lat jest na podobnym, wysokim poziomie i wynosi ok. 120 tys. ton rocznie (wyjątkiem był rok 2015 r., gdy z powodu suszy znacznie niżej niż zazwyczaj plonowały maliny jesienne). Dobra koniunktura na malinę sprawia, że osób zainteresowanych uprawą tego gatunku przybywa. Dowodzi tego też wysoka frekwencja na seminariach dotyczących malin, także odbywającej się 6 lutego drugiej edycji konferencji pt. “Malinowy Czas”. Miejsce spotkania była sala konferencyjna “Czernicówka” w Wojciechowie Lubelskim, a na konferencję przybyło ponad 200 plantatorów. Organizatorami spotkania były ProCam i Plantpress.
W poniedziałek – konferencja „Malinowy Czas”
Lubelszczyzna jest dzisiaj liderem upraw malin w Polsce - stąd pochodzi około połowa naszej produkcji. Jak powszechnie wiadomo, łatwiej osiągnąć pozycję, niż trwale ją zachować – lubelscy sadownicy przekonują się o tym codziennie na swoich plantacjach.
Rekordowy eksport ukraińskich mrożonych malin
W okresie od stycznia do końca listopada 2016 eksport ukraińskich malin mrożonych osiągnął rekordowy poziom - wielkość wysyłki przekroczyła 6,5 tys. ton i była prawie trzykrotnie wyższa wobec analogicznych 11 miesięcy roku poprzedniego. Najwięcej mrożonych owoców trafiło do Polski.
Promocja lubelskiej maliny. Powstały pierwsze koncepcje
Polskie sadownictwo doszło do etapu, na którym znaczący postęp dla tego sektora może zapewnić jedynie bliższa współpraca różnych podmiotów, m.in. w obszarze marketingu i komunikacji. Jest to aspekt wciąż niedoceniany w naszej branży, chociaż od lat obserwujemy, jak zachodnioeuropejscy sadownicy korzystają na takiej współpracy. Sukcesy Włochów, Brytyjczyków czy Francuzów w promowaniu owoców i ich przetworów na krajowych i zagranicznych rynkach są niezaprzeczalne. Teraz i w Polsce zaczyna wzrastać świadomość potrzeby wspólnych działań oraz profesjonalnego podejścia do komunikacji. Jeden z pierwszych kroków został zrobiony w trakcie warsztatów Food Chain Partnership, które zorganizowała firma Bayer.
Dobra koniunktura dla malin
22 i 23 listopada w Lublinie odbywały się po raz drugi targi branży ogrodniczej Vege Fruit. Wydarzeniem towarzyszącym była w tym roku konferencja malinowa "Nowoczesna uprawa malin w Polsce i w Europie", która przyciągnęła ponad 500 plantatorów tego gatunku. Organizatorem była firma Yara Poland, a wśród wykładowców byli zarówno naukowcy z krajowych jednostek naukowo-badawczych, jak i przedstawiciele organizatora z innych krajów – Serbii i Wielkiej Brytanii.
Malina jesienna „bio”
W czerwcu cena skupu malin dochodziła do 5 zł/kg. Dużo wyższe ceny, w całym okresie skupu owoców, uzyskiwali producenci owoców ekologicznych. To dla nich opłacalność produkcji jest od kilku sezonów wysoka. Czy nie warto zatem „postawić” na ekologię? W kraju mnożą się przykłady gospodarstw nastawionych tylko na stałą współpracę z zakładami przetwórczymi, które – na podstawie podpisanych umów – gwarantują nie tylko odbiór owoców, lecz także stałą cenę.
Od 2017 r. będzie zmiana w dopłatach do produkcji rolnej
Od 2017 r. nie będzie dopłat do malin, natomiast cała powierzchnia upraw buraków będzie objęta unijnym wsparciem - zakłada projekt noweli ustawy o dopłatach bezpośrednich, którą we wtorek przyjął rząd.
Spadek produkcji malin w Serbii
W bieżącym roku na skutek majowych, złych warunków pogodowych tegoroczne zbiory malin w Serbii będą zdecydowanie niższe wobec poprzedniorocznych.