Strona główna Tagi Kzgpoiw

kzgpoiw

Truskawki najpopularniejszym owocem w Polsce

Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.

Szanse i zagrożenia sektora sadowniczego

Mimo bycia światowym liderem w produkcji jabłek, polscy sadownicy i producenci powinni dążyć do rozwoju sektora. Znawcy rynku niezmiennie podkreślają, jak ważna jest stała współpraca całej branży, od sadowników, po eksporterów. Jakie są szanse i zagrożenia dla rynku sadowniczego w Polsce i na świecie?

Superowoce bliżej klienta

Trwa „Owocowe lato w Koneserze” – inicjatywa plantatorów, przetwórców i szkółkarzy współpracujących w ramach III edycji projektu „Czas na polskie superowoce!”.

Polskie jabłka w międzynarodowej kampanii marketingowej

Polskie jabłka, kolejny rok z rzędu uzyskały wsparcie promocyjne w ramach europejskiej kampanii CuTE: Kultywowanie Smaku Europy.

Międzynarodowy Dzień Owoców oraz Dzień Polskiej Borówki

Ostatni rok przyniósł spektakularny wzrost świadomości żywieniowej Polaków. Z 42% do 58% wzrósł odsetek konsumentów, którzy są świadomi korelacji jakości tego co spożywamy i odporności. Owoce znalazły się na pierwszym miejscu listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej - 38%.

Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej

Rozpoczęły się zbiory jagody kamczackiej. Plantatorzy chcą pokazać jak wygląda i jak smakuje popularna kamczatka. 26-27 czerwca zapraszają na samodzielne zbiory i degustacje na plantacjach w całej Polsce. 3 lipca będzie można zrobić to w Warszawie. W praskim Centrum Koneser zobaczymy sadzonki z owocami, świeże owoce, szeroką gamę przetworów i dania znakomitych Szefów Kuchni. Wszystko to w ramach programu "Czas na polskie superowoce!".

Rośnie liczba producentów, którzy zapraszają na plantacje jagody kamczackiej

Zachęceni ubiegłorocznym sukcesem plantatorzy przygotowujemy wyjątkową prezentację kamczatki w sezonie 2021. Zapraszają na swoje plantacje i szykują autoprezentacje walorów jagody pod nazwą #HaskapChallenge.

Współpraca dźwignią handlu

W ramach współpracy sektora powstały CORE TEAM jagodowy i jabłkowy. Przedstawicieli organizacji branżowych wsparli liderzy uznanych firmy uprawiających, dostarczających owoce do handlu i eksporterzy. Wspólne doświadczenia akcentują rosnącą rolę integracji.

Szypułka prawdę ci powie

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem?

Sezon na polskie truskawki zaczyna się w kwietniu

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.