koronawirus
Koronawirus a sektor owoców i warzyw – pierwsze prognozy ekspertów z UE
European Fresh Produce Association – stowarzyszenie skupiające producentów owoców i warzyw w Unii Europejskiej, opublikowało pierwsze prognozy i rekomendacje dotyczące epidemii koronawirusa i jej wpływu na globalny rynek owoców i warzyw. Jednocześnie EFSA podkreśla, że owoce i warzywa są bezpieczne i nie zachodzi obecnie żadne zagrożenie transmisją wirusa poprzez transport żywności.
Rośnie zapotrzebowanie na egipski czosnek
Świat broni się przed koronawirusem, a handel owocami i warzywami zwalnia. Powstałą sytuację wykorzystuje Egipt, który ma szansę zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na czosnek zarówno w Europie, jak i na Bliskim Wschodzie.
Koronawirus a chińska strategia dla rynku żywności
Rozprzestrzenianie się koronawirusa na całym świecie zwiększa ryzyko zakłóceń globalnego systemu handlu żywnością. Zaburzenia w transporcie i przemieszczaniu się ludności doprowadzić mogą do ograniczeń związanych z logistyką żywności.
Włoska branża owocowo-warzywna a koronawirus
Ograniczenie handlu i transportu międzynarodowego oraz drastyczny spadek liczby pracowników rolnych. Włoska branża owocowo-warzywna jest zaniepokojona problemami, które już wygenerowało (a będą się one jeszcze potęgować) pojawienie się w tym kraju koronawirusa.
Nowoczesna technologia kontra koronawirus
Firma Miatech z USA stworzyła technologię Bio Turbo, która jest przeznaczona dla przemysłu produkcyjnego. Została wyprodukowana z myślą o usunięciu etylenu i biologicznych czynników szkodliwych dla ludzi (np. wirusów, bakterii) znajdujących się w pomieszczeniach chłodniczych.
Jak koronawirus wpływa na międzynarodowy handel kwiatami?
Koronawirus COVID-19 stał się gorącym tematem na całym świecie. Oprócz zagrożenia dla ludzi, wirus ten ma również wpływ na działalność wielu firm na całym świecie. Czy problem dotknął też branży kwiaciarskiej?