koronawirus
Trudna sytuacja branży kwiaciarskiej
Poniżej publikujemy list Polskiego Związku Ogrodniczego, skierowany Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także - za pośrednictwem Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych - do Komisji Europejskiej. Jest to apel o podjęcie decyzji, które pomogą przedstawicielom branży przetrwać czasu braku wystarczających dochodów i umożliwią wznowienie działalności po ustąpieniu epidemii koronowirusa.
Koronawirus a branża szkółkarska
Sytuacja związana z epidemią koronowirusa źle wpływa m.in. na branżę ogrodniczą. Niepokój zawitał też do szkółek, w których wiosenna sprzedaż - niezmiernie ważna - stanęła w miejscu. Dochodzą też inne problemy, m.in. związane z zatrudnianiem obcokrajowców. O komentarz dotyczący bieżącej oceny sytuacji w szkółkach poprosiliśmy Wojciecha Wróblewskiego, prezesa Związku Szkółkarzy Polskich.
Instytut Ochrony Roślin – PIB deklaruje wsparcie w walce z pandemią
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu zadeklarował Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi gotowość do włączenia się w walkę z koronawirusem. Instytut dysponuje odpowiednio zaawansowanym sprzętem i wyposażonymi laboratoriami, a przede wszystkim wykwalifikowaną kadrą.
Spekulowanie cenami żywności jest nieetyczne
Nie ma zgody na niczym nieuzasadnione podwyżki cen żywności – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski w kontekście sygnałów o podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych. W tej chwili obserwuje się wzrost cen mięsa drobiowego i produktów mleczarskich.
Wysokie ceny żywności – kontrole UOKiK
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podjął decyzję o powołaniu zespołu, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych. Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie oraz w sklepach stacjonarnych.
Koronawirus a globalny rynek owoców i warzyw
Pandemia koronawirusa zakłóciła globalny łańcuch dostaw. Cały świat odczuwa już skutki destabilizacji.
Koronawirus – zalecenia dla branży spożywczej
Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością.
Zakupy środków ochrony roślin oraz nawozów w czasie stanu zagrożenia epidemiologicznego
Sekcja Ogrodnicza firmy PROCAM POLSKA biorąc pod uwagę obecną sytuację zagrożenia koronawirusem oraz w trosce o naszych klientów, a także pracowników postanowiła wprowadzić procedury zamawiania środków ochrony roślin, nawozów, nasion rolniczych i biostymulatorów z maksymalnym ograniczeniem kontaktu fizycznego z innymi osobami, oraz z wyeliminowaniem przebywania w pomieszczeniach zamkniętych.
Żywność nie jest źródłem koronawirusa
Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.
Apel ministra rolnictwa
Każdy z nas jest odpowiedzialny za ograniczenie możliwości rozprzestrzeniania się koronawirusa, dotyczy to także rolników.