koppert
Ogórki partenokarpne w podkaliskiej szklarni
Pod koniec czerwca firma Rijk Zwaan zorganizowała prezentację partenokarpnych odmian ogórka w szklarni Marzeny i Janusza Warszewskich w Kolonii Skarszewek k. Kalisza. Współorganizatorem spotkania była firma Koppert.
O pomidorach w Łaszkowie
„Poznaj siłę odmian pomidorów mięsistych oraz podkładek de Ruiter” – to temat spotkania dedykowanego producentom pomidorów, które 30 czerwca odbyło się w Łaszkowie koło Kalisza (woj. wielkopolskie). Organizatorem wydarzenia była firma Monsanto (właściciel marki De Ruiter), a współorganizatorami firmy Grodan, Yara Poland oraz Koppert.
Preparaty biologiczne w ochronie ogórka
O tym, jak skutecznie chronić uprawę ogórków przed szkodnikami z wykorzystaniem preparatów biologicznych, poinformowali Maria Lis i Paweł Kloc z firmy Koppert Polska podczas Dnia Otwartego zorganizowanego 24 maja w gospodarstwie Dawida Lisa w Biskupicach Ołobocznych (woj. wielkopolskie) przez firmy Enza Zaden Poland, Koppert Polska i ADOB.
Pomidory malinowe chronione biologicznie
Firmy Koppert Polska, Azelis i Konexim 3 czerwca zorganizowały Dni Otwarte w gospodarstwie rodzinnym Sylwii i Łukasza Budytów, Iwony Szklarz-Rosłoniec oraz rodziców – Jadwigi i Romana Szklarzy w Piotrowicach, w podwarszawskim rejonie uprawy pomidora szklarniowego.
Seminarium ogórkowe w Opatówku
Firmy Rijk Zwaan, Koppert i Yara Poland zorganizowały 24 listopada w Opatówku pod Kaliszem seminarium poświęcone uprawie ogórków szklarniowych i partenokarpicznych pod osłonami.
Paprykowy Bąków
W upalną, świąteczną sobotę 15 sierpnia w gospodarstwie Agnieszki i Krzysztofa Piorunów odbył się Dzień Papryki, zorganizowany przez firmy Hazera Poland oraz Tradecorp i Koppert. W spotkaniu uczestniczyła dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, która wyjaśniała przyczyny różnych zaburzeń we wzroście roślin i owoców papryki.
Dzień pomidora malinowego
Firma Hazera Poland oraz Arysta LifeScience, Yara i Koppert zorganizowały 23 maja w Ociążu koło Kalisza – w gospodarstwie państwa Agnieszki i Piotra Lisów – spotkanie dla plantatorów pomidorów pod osłonami.
Trzmiele w pomidorach
Na świecie do zapylania upraw wykorzystuje się 5 gatunków trzmieli (Bombus spp.), w Eurazji jest to głównie trzmiel ziemny (Bombus terrestris), a w Ameryce Północnej Bombus impatiens. Owady te mają dominujące znaczenie w zapylaniu upraw szklarniowych, głównie pomidorów (Lycopersicon esculentum). Prawie 95% światowej sprzedaży ulików z trzmielami dedykowane jest właśnie tej uprawie.