Strona główna Tagi Kartofle

kartofle

Ziemniak – w budowaniu naszej odporności

Pomimo pandemii powoli wracamy do normalności. W trosce o własne zdrowie zwracamy większą uwagę na to, co jemy. Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta wpływa na nasz układ odpornościowy, który odgrywa kluczową rolę w walce z różnymi infekcjami.

Sekrety ziemniaków – co kryje się tuż pod skórką?

Ziemniaki, uważane przez wielu za tuczące, są źródłem cennych witamin i składników odżywczych, m.in. witaminy C, potasu czy błonnika, a dzięki zawartości wysokiej jakości białka mogą pomóc bilansować codzienną dietę. Kartofle bogate są również w węglowodany, które pozwalają odbudować rezerwy energii, a także – co ciekawe – korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Jakie inne sekrety znajdują się tuż pod skórką naszych rodzimych kartofli?

Potencjał kulinarny ziemniaków

Ziemniak tylko z wody? – czy Polacy potrafią wykorzystać potencjał kulinarny kartofli? Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, blisko 40% respondentów sięga po ziemniaki kilka razy w tygodniu, a u niemal 80% z nich są one nieodłącznym dodatkiem do obiadu.