Strona główna Tagi Kapusta

kapusta

Święto w krainie kapusty

- Mówiąc Charsznica mamy na myśli kapustę i odwrotnie – kapusta kojarzona jest z Charsznicą. „Zielone złoto” Charsznicy, kapusta stała się symbolem gminy, jest naszym znakiem rozpoznawczym i kołem zamachowym naszej gospodarki. Cieszy fakt, że kapustę nie tylko sadzimy, uprawiamy, ale i przetwarzamy. Dzięki temu powstało w Charsznicy około 200 różnej wielkości zakładów przetwórstwa kapusty, a także ogórków i innych warzyw. Tworzymy rynek pracy, dający kilkaset miejsc zatrudnienia, powstaje cała sfera usług – mówił Jan Żebrak, wójt gminy Charsznica, podczas otwarcia 22. Charsznickich Dni Kapusty, które trwały od 10 do 11 września.

Kapusty głowiaste o nietypowym kształcie

Zmiana nawyków żywieniowych Polaków sprawia, że zmniejszył się popyt na kapustę głowiastą i struktura sprzedaży tego warzywa. Więcej sprzedaje się kapusty młodej i surówek ze świeżej kapusty, mniej natomiast kapusty kiszonej. Nowością na rynku warzyw świeżych są kapusty o płaskich lub stożkowych główkach marketowych rozmiarów, będące urozmaiceniem asortymentu tego warzywa. Na krajowym rynku dostępnych jest sporo odmian tego typu, poniżej najciekawsze z nich.

Z oferty szatkownic do kapusty

Szatkownice to podstawowe wyposażenie gospodarstw oraz przetwórni produkujących kiszoną kapustę. Na rynku dostępnych jest wiele wersji tego urządzenia dopasowanych do różnej skali produkcji i różniących się między sobą rozwiązaniami konstrukcyjnymi oraz wyposażeniem dodatkowym. Oto przykładowa oferta szatkownic do kapusty dostępnych na polskim rynku.

Sadzą kapustne przez cały sezon

Rentowność produkcji warzyw kapustnych wacha się znacząco w poszczególnych latach, jednak gospodarstwa specjalizujące się w ich uprawie, które zainwestowały w profesjonalne zaplecze techniczne, podejmują corocznie to ryzyko. 
 

Śmietka kapuściana – alert na 21.05.2016 r.

Obecnie na polach z posadzonymi rozsadami warzyw kapustowatych (kalarepa, brokuł, kalafior, kapusta) stwierdzamy liczne populacje śmietki kapuścianej – żerujące larwy różnych stadiów, ale także złoża jaj.

Kapusta głowiasta biała – bez Dursbanu

W Rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/60 z 19 stycznia 2016 r. zostały opublikowane nowe, niższe wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości substancji czynnej chloropiryfos etylowy w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych. Zaczną one obowiązywać od 10 sierpnia 2016 r.

Nie tylko do wczesnych nasadzeń

15–17 stycznia w hotelu Perła Południa w Rytrze odbyło się szkolenie dla dystrybutorów nasion oraz producentów warzyw, zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze „Polger” oraz koncern Monsanto (właściciel marek Seminis i De Ruiter) wraz z firmami Adama Poland, Bayer, ICL, Sumi Agro, Syngenta, Tradecorp i Yara Poland.

Mała przetwórnia w Charsznicy

W okolicy Charsznicy (woj. małopolskie) znajduje się wiele gospodarstw, w których uprawiana jest kapusta. Tradycja kiszenia jest tam znana od lat i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przetwarzanie jej jest sposobem na podniesienie opłacalności, gdyż cena takiego surowica jest znacznie wyższa niż sprzedaż świeżych główek kapusty.

Kapusta na nowy sezon

Bogatą ofertę odmian warzyw kapustnych – w tym m.in. kapusty głowiastej białej – polecanych do uprawy w nowym sezonie produkcyjnym zaprezentowano podczas Dni Kapusty, które odbyły się we wrześniu ub.r. w Charsznicy (woj. małopolskie).

O kapuście w ujęciu europejskim i światowym

Podczas zorganizowanego 12 stycznia w Ożarowie Mazowieckim przez firmę Rijk Zwaan spotkania poświęconego trendom i technologii uprawy warzyw do przechowywania i przetwórstwa Christian Spangenberg z Rijk Zwaan Niemcy omówił sytuację na europejskim rynku kapusty.