kalafior
W Lipnie o odmianach warzyw dla przemysłu
Firma HM. Clause Polska we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz firmami Bayer i Agrosimex zorganizowały 15 stycznia w Lipnie spotkanie dla plantatorów warzyw, produkujących pod potrzeby zakładów przetwórczych.
Oferta wczesnych warzyw
10 grudnia firma Syngenta zorganizowała spotkanie w Jeziorach Wielkich w woj. kujawsko-pomorskim, podczas którego zaprezentowano ofertę wczesnych odmian warzyw na sezon 2016.
Mniejsza produkcja kalafiorów we Francji
Pod koniec września br. francuskie ministerstwo opublikowało dane dotyczące tegorocznych zbiorów kalafiorów we Francji. W sumie w roku 2015 zbiory powinny ostatecznie wynieść 284,4 tys. ton – to o 7% mniej niż w roku minionym, ale także o 16% mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
Kalafiory i brokuły znad Wisły
W sobotę 3 października w gospodarstwie Katarzyny i Jarosława Budnych w miejscowości Przypust położonej na nadwiślańskiej skarpie (woj. kujawsko-pomorskie) odbył się pokaz kalafiorów i brokułów firmy Monsanto (Seminis). Współorganizatorami spotkania były firmy: AgroBiznes Park, BASF, Flortom, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, RUN Chłodnia i Yara.
Kalafiory w Młodzieszynie – dorodne na przekór pogodzie
W sobotę 19 września w gospodarstwie państwa Beaty i Jacka Wódków z Młodzieszyna (woj. mazowieckie) odbył się pokaz kalafiorów zorganizowany przez firmy HM. Clause i Intermag.
Letni pokaz kalafiorów i brokułów
Wysoka temperatura nie sprzyja uprawie warzyw kapustnych. Szczególnie wrażliwe na długotrwałe upały, z jakimi mieliśmy do czynienia od końca lipca są kalafiory i brokuły – ale te zaprezentowane 13 sierpnia podczas spotkania w Kucharach k. Kalisza dobrze sobie poradziły w trudnych warunkach pogodowych.
Chroń warzywa kapustne przed chwastami jednoliściennymi
Jednym z bardzo istotnych warunków wymaganych dla zapewnienia optymalnego wzrostu i rozwoju warzyw kapustnych jest skuteczna ochrona przed chwastami jednoliściennymi. Dla brokułu i kalafiora nie ma dopuszczonych herbicydów do niszczenia chwastów jednoliściennych w okresie wegetacji.
Kapustne od wiosny do jesieni
Mimo systematycznego zmniejszania się udziału kapustnych w strukturze zbiorów warzyw w naszym kraju, nadal zajmują one czołowe miejsce w publikowanych przez GUS statystykach. Odwiedziłam dwa gospodarstwa w Polsce centralnej, dla których warzywa kapustne stanowią podstawę produkcji.
W małopolskim zagłębiu warzywniczym
Producenci wczesnych warzyw w Igołomi rozpoczęli swój sezon. By zbiór tych warzyw odbył się jak najwcześniej, producenci już jesienią zakładają tunele. A czy decyzja o zaopatrzeniu się w nasiona została podjęta również tak wcześnie? O to zapytałam kilku dystrybutorów nasion z podkrakowskiego zagłębia warzywniczego.
Holenderskie specjały (cz. I)
Podczas holenderskich Dni Otwartych poszczególnych firm hodowlano-nasiennych w 2014 r. widać było, że ich priorytetem jest tworzenie odmian warzyw o cechach pożądanych przez plantatorów, m.in. odpornych na agrofagi, o odpowiedniej wielkość, wyrównaniu oraz jakości plonu.