Strona główna Tagi „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

„Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Jagoda kamczacka, mini kiwi czy biały burak – niedoceniane królowe polskiej superżywności

Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się tzw. superfoods, czyli naturalna żywność bogata w witaminy i minerały, mająca korzystny wpływ na organizm człowieka. Zaliczane są do nich egzotyczne produkty, takie jak nasiona chia, orzechy pecan, jagody goi czy sproszkowane algi. Wysoka wartość odżywcza, szybsza regeneracja czy wzmacnianie odporności – takie są przypisywane im zalety. Jednak nie trzeba szukać superżywności na drugim końcu świata, ponieważ polskie pola i sady kryją wiele niedocenianych owoców i warzyw.

Połowa sukcesu znajduje się na talerzu!

Rusza II edycja kampanii „Jedz Owoce i Warzywa – w nich największa moc się skrywa”

Nadwaga i otyłość u dzieci – jak zapobiegają im polscy rodzice?

Polscy rodzice mają świadomość, że nadwaga i otyłość nie tylko utrudniają codzienne funkcjonowanie, ale również zwiększają ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Niepokojące jednak jest to, że o swoją wagę zamartwiają się już nasze dzieci.

Sezonowe letnie smaki na talerzu

Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech. Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.

Warzywa i owoce – wciąż za mało ich w diecie

Jak często zjadamy warzywa i owoce? Wciąż za mało i nie za często. Co drugi rodzic wie, ile porcji warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennej diecie całej rodziny, ale tylko w co czwartym domu zjadane są one w odpowiedniej ilości.