jagoda kamczacka
Na jagody – z kombajnem
W Polsce mamy już kilkaset hektarów jagody kamczackiej. Właśnie zaczyna się sezon dojrzewania jej owoców. Na większych plantacjach trwają próby zbioru mechanicznego - do zestawu kombajnów połówkowych i zbierających z całego krzewu może wkrótce dołączyć nowa konstrukcja.
Jagodowo-kamczacki biznes
Jagoda kamczacka z Polski podbije zagraniczne rynki? To może być nasz nowy hit eksportowy - ocenia w poniedziałkowym wydaniu "Puls Biznesu". To owoc niemal nieznany dla polskiego konsumenta, a poszukiwany za granicą.
O syberyjskich jagodach w Krakowie
Z rosyjskimi sadownikami i hodowcami jagody kamczackiej z ośrodka w Bakczarze mam okazję porozmawiać chwilę przed ich odlotem do Moskwy z Krakowa, w którego okolicach zwiedzali gospodarstwa zajmujące się rozmnażaniem i uprawą tej rośliny.
Konferencja kamczacka
12 listopada w Mszczonowie spotkali się na pierwszej specjalistycznej konferencji zainteresowani jagodą kamczacką (bardziej oficjalnie: lonicerą, wiciokrzewem). Wśród około pięciuset uczestników z dziesięciu krajów byli hodowcy i naukowcy innych specjalności, plantatorzy już uprawiający ten gatunek oraz (głównie) zainteresowani wprowadzeniem u siebie nowej uprawy. Równie dużym powodzeniem cieszyło się to spotkanie wśród firm zaopatrzenia ogrodniczego licznie przybyłych do mszczonowskiego hotelu Panorama.
Suchodrzew jadalny w odmianach
W poprzednim artykule autorzy opisali charakterystykę suchodrzewu jadalnego, znanego pod nazwą jagoda kamczacka. Ten nadal stosunkowo mało poznany producentom gatunek sadowniczy występuje w ciekawych odmianach - tak z punktu widzenia producenta, jak i odbiorcy owoców (red.).
Jagoda kamczacka – nie tylko dla działkowiczów
Od kilkunastu lat w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach oceniana jest możliwość wprowadzenia do uprawy towarowej w Polsce kilku mniej znanych gatunków roślin sadowniczych, których owoce posiadają wybitne walory prozdrowotne. Są wśród nich między innymi: jagoda kamczacka, świdośliwa, rokitnik, dereń jadalny, minikiwi. Gatunki te były dotychczas znane głównie działkowiczom i postrzegane jako amatorskie. Z roku na rok rośnie jednak zainteresowanie możliwością ich towarowej uprawy.
Dlaczego (też) jagoda kamczacka?
O odpowiedź na tak asekuracyjnie sformułowane pytanie poprosiłem Tadeusza Kusibaba – właściciela gospodarstwa ogrodniczego i laboratorium in vitro. Z różną intensywnością, ale zawsze, firma zajmowała się produkcją materiału szkółkarskiego gatunków sadowniczych – w ostatnich latach przede wszystkim borówki wysokiej. W kręgu zainteresowań pojawiły się niedawno także dereń jadalny, malina, jeżyna wielkoowocowa i właśnie jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica).