io-pib
Bioprodukty mikrobiologiczne poprawiają żyzność gleby i jakość produktów ogrodniczych
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2020 r. – w uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty ekonomiczne i społeczne – przyznał wyróżnienie za opracowanie i komercjalizację bioproduktów mikrobiologicznych dla produkcji owoców i warzyw o walorach prozdrowotnych oraz dla poprawy żyzności gleb.
Hodowcy odmiany ‘Ligol Red’ uhonorowani
W uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty ekonomiczne i społeczne, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2020 roku przyznał nagrodę oraz wyróżnienia czterem zespołom autorskim z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.
HortiOchrona – internetowy system wspierający integrowaną ochronę
Osoby związane z produkcją ogrodniczą mogą korzystać bezpłatnie z opracowanego w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach systemu HortiOchrona. To łatwe w użyciu, powszechnie dostępne narzędzie obejmuje szeroki zakres zagadnień związanych z ochroną roślin ogrodniczych i doskonale wpisuje się w strategię cyfryzacji rolnictwa. Propaguje dążenia do przestrzegania przez rolników Zasad Dobrej Praktyki Rolniczej i kładzie nacisk na promocję integrowanych metod ochrony, co stanowi element „Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2012−2020".
Najnowsze odmiany kapusty
Do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa – PIB
w Skierniewicach przez dr. Piotra Kamińskiego. Są to MAŁGOSIA F1 i MICHALINA F1.
Morela o atrakcyjnych owocach do krajowych sadów
Warunki klimatyczne są głównym czynnikiem ograniczającym uprawę moreli w Polsce. Hodowla prowadzona w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach jest nastawiona na uzyskanie odmian, które będą wytrzymałe na niską temperaturę zimą, czyli będą tym samym niezawodne w owocowaniu w warunkach klimatycznych Polski.
Jabłka o czerwonym miąższu ‘Trinity’: idealne do przetwórstwa!
Wciąż mało popularne w Polsce jabłka o miąższu zabarwionym na czerwono są doskonałym surowcem do przetwórstwa. Ich miąższ ma dużo wyższą niż w przypadku jabłek o miąższu jasnym zawartość antocyjanów, pektyn i związków fenolowych.
Poprawić jakość, zwiększyć konsumpcję
To główne założenia projektu pod akronimem „QualityBerry”, który jest realizowany w Instytucie Ogrodnictwa – PIB we współpracy z Norweskim Instytutem Badań Bioekonomicznych i norweską spółką Graminor. Projekt potrwa trzy lata, a jego wyniki mają przełożyć się na poprawę jakości owoców jagodowych i tym samym zwiększenie konsumpcji tak owoców świeżych, jak i przetworów.
Przetwórstwo owoców i warzyw w jednym obiekcie
Jeden obiekt, wiele możliwości - tak można podsumować inwestycję Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych* (CPPO). Obiekt ma być otwarty już jesienią br. Oferta CPPO będzie skierowana przede wszystkim do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego, w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych. Instytut w ten sposób chce podążać za potrzebami związanymi ze zwiększonym zapotrzebowaniem na przetwory owocowe, warzywne i warzywno-owocowe, w tym soki przecierowe, smoothie czy susze. Rośnie liczba podmiotów zainteresowanych wdrażaniem systemów ich produkcji w kraju i zagranicą.
Nowa świdośliwa ‘Amela’ dostępna dla szkółkarzy i plantatorów
Świdośliwa (Amelanchier sp.), zwana także słodką aronią czy borówką kanadyjską (bo stamtąd się wywodzi), jest uznawana za wciąż mało znany gatunek sadowniczy w Polsce. Należy do rodziny różowatych, podrodziny jabłkowatych.