Strona główna Tagi Import warzyw

import warzyw

Polski import z Holandii

W 2016 roku Holendrzy dostarczyli na polski rynek według danych Eurostat dokładnie 379 tys. ton owoców i warzyw. To w porównaniu z rokiem 2015 o zaledwie 1% mniej – wówczas import z Holandii wyniósł 382,6 tys. ton.

Polski import owoców i warzyw w 2016 roku

Według danych Eurostatu, w roku 2016 zaimportowaliśmy dokładne 1.961.092 ton owoców i warzyw, z czego 1.675.806 ton stanowiły zakupy z państw unijnych, a 285.286 ton z państw trzecich. Dla porównania w roku 2015 zaimportowaliśmy 1.990.013 ton owoców i warzyw – czyli o 1% więcej niż w roku minionym.

Hiszpania liderem w eksporcie czosnku

Jak informuje FEPEX w minionym roku Unia Europejska zaimportowała w sumie 54,8 tys. ton czosnku z państw trzecich – to o 3% więcej wobec roku 2015. Największym spośród nich eksporterem na rynek unijny są oczywiście Chiny z ubiegłoroczną wielkością 45,5 tys. ton (to w sumie 83% łącznie zaimportowanego czosnku).

Rekordowy import warzyw w UE

Rekordowy wolumen importu świeżych warzyw zanotowały kraje unijne w minionym roku. W ujęciu wartościowym liderem w imporcie pozostaje Hiszpania, za to w ujęciu ilościowym Holandia.

Ocieplenie spowodowało spadek cen importowanych warzyw i owoców

Dzięki poprawie pogody w Europie, spadły ceny importowanych warzyw. Niektóre są nawet tańsze niż rok wcześniej. Dotyczy to m.in. pomidorów, bakłażanów i papryki - poinformowała rzeczniczka rynku Małgorzata Skoczewska we wtorek.

Rekordowy import owoców i warzyw do Wielkiej Brytanii

W okresie od początku stycznia do końca września 2016 Wielka Brytania zaimportowała z pozostałych państw unijnych łącznie 6,1 mln ton owoców i warzyw za sumę 7,17 mld euro. Tym samym kraj ten pozostaje największym unijnym importerem owoców i warzyw.

W. Brytania: supermarkety racjonują sałatę lodową i brokuły

Dwie główne brytyjskie sieci supermarketów racjonują sałatę kruchą (w handlu: lodowa) oraz brokuły z powodu braku wystarczających dostaw tych produktów z Hiszpanii, gdzie ulewy i opady śniegu niszczą uprawy warzyw i owoców - podał w piątek portal BBC News.

W Broniszach rekordowo drogie importowane warzywa, rekordowo tanie krajowe

Europejskie problemy z podażą warzyw szkarniowych widoczne są również w Polsce. Ich ceny w Broniszach poszybowały w górę. Rekordowo drogie są szczególnie importowane z Włoch i Hiszpanii warzywa. Powodem jest ostry atak zimy w tych krajach, co znacznie zmniejszyło podaż warzyw.

Marokańskie warzywa dominują na unijnym rynku

W pierwszej połowie 2016 roku największymi dostawcami warzyw do państw Unii Europejskiej z ugrupowania państw trzecich były Maroko i Egipt. W sumie w omawianych pierwszych sześciu miesiącach minionego roku z Maroka państwa unijne zaimportowały 482,6 tys. ton warzyw, a z Egiptu odpowiednio 250,6 tys. ton. W porównaniu z analogicznym okresem 2015 roku to wzrost dostaw o 13% w ujęciu ilościowym w przypadku marokańskich warzyw i o ponad 10% dla egipskich.

„Niebotyczne” ceny warzyw w Europie, cukiniowy kryzys na Wyspach

Jak podaje serwis freshplaza, podaż warzyw szklarniowych na zachodzie Europy jest bardzo mała, ich ceny "niebotyczne", zaś półki sklepowe puste. Wszystko przez minimalną podaż w Holandii i Belgii oraz zimową pogodę na południu Europy, głównie w Hiszpanii i we Włoszech.