ijhars
Czy eksport polskiej żywności jest zagrożony?
Eksperci Konferederacji Lewiatan krytycznie odnoszą się do projektu ustawy powołującego do życia Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności. W swoich zastrzezeniach piszą nawet, że z powodu "chaosu w zasadach kontroli" grozi nam embargo na polską żywność.
Jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności od 1 stycznia 2018 r.
Reforma systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych w programie działań rządu – poinformował w środę minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zakłada ona konsolidację nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w nowej instytucji - Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności.
W czerwcu projekt ustawy o inspekcji bezpieczeństwa żywności
W ministerstwie rolnictwa trwają prace nad utworzeniem jednej inspekcji bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z harmonogramem prac w maju przewidziana jest konferencja naukowa, a w czerwcu będą gotowe propozycje legislacyjne w tej sprawie - podał we wtorek resort.
Zostanie jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności
W resorcie rolnictwa opracowana została koncepcja poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce, planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności - poinformował we wtorek minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.
Kontrolą żywności powinna się zajmować jedna instytucja?
Za kontrolę żywności w Polsce powinna odpowiadać jedna instytucja; dziś zajmuje się tym pięć inspekcji, podległych różnym ministerstwom; roczny koszt ich utrzymania wynosi prawie 2 mld zł - wskazuje ekspert Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego Paweł Wojciechowski.
Prezesi agencji rolnych, inspekcji i KRUS będą mianowani, a nie z konkursu
Szefowie agencji rolnych, inspekcji i KRUS będą powoływani przez premiera na wniosek ministra rolnictwa, a nie jak dotychczas w drodze konkursu - zakłada poselski projekt nowelizacji ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niektórych innych ustaw.
W 2014 r. spadła liczba gospodarstw ekologicznych
W 2014 r. po raz pierwszy od wstąpienia Polski do UE, o ponad 6 proc. do 25,4 tys. spadła liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju. Natomiast coraz więcej jest przetwórni ekologicznych - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Soki i nektary dobrze oznakowane
Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – stwierdza raport za 2014 rok opracowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wyrok WSA w sprawie określenia „Wiejskie Pyszności”
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem o sygnaturze VI SA/Wa 2028/14, oddalił skargę jednego z producentów, dotyczącą stosowania określenia Wiejskie Pyszności w odniesieniu do produktów zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe.