ierigż
Wzrost cen żywności może być niższy, ale podrożeją owoce
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenili, że w bieżącym roku ceny żywności nie wzrosną aż tak, jak się wcześniej spodziewano. Na pewno podrożeją jednak owoce.
Wzrost cen żywności nieduży, zagrożeniem znaczny wzrost cen owoców
Wzrost cen detalicznych żywności w 2017 roku nie będzie tak dynamiczny, jak się spodziewano, jednak zagrożeniem może być wzrost cen owoców z powodu pogody - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W IV kw. niewielki sezonowy wzrost cen żywności
W IV kwartale będzie niewielki sezonowy wzrost cen żywności - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Nadwyżka w handlu produktami rolnymi w 2016r. skurczy się do 7,6 mld euro
Nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi w 2016 roku skurczy się do 7,6 mld euro z 7,8 mld euro w 2015 roku - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Nieudany rok dla producentów wiśni
Jest to trzeci rok z kolei, w którym producenci wiśni nie zarobią. Cena skupu tych owoców jest jeszcze niższa niż w ubiegłym roku - powiedziała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według ekspertki, zakłady przetwórcze kończą już skup wiśni. Obecnie za wiśnie przeznaczone do mrożenia sadownicy mogą uzyskać ok. 1,3 zł za/kg, a za wiśnie do tłoczenia - 0,85 zł/kg. Średnio w tym roku przetwórstwo płaciło za wiśnie odpowiednio 1,55 zł/kg i ok. l,1 zł/kg.
Kończy się sezon truskawkowy
Zbiory truskawek dobiegają końca, skup tych owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Niskie ceny produktów rolnych zwiększą popyt na żywność
Tanie surowce rolnicze oraz problemy z eksportem produktów rolno-spożywczych będą utrzymywać ceny detaliczne żywności na niskim poziomie co najmniej w pierwszym półroczu 2015 r. Będzie to sprzyjało ożywieniu krajowego popytu na żywność - uważają eksperci.
W 2014 r. pogorszyły się warunki produkcji rolnej
W 2014 r. pogorszyły się rynkowe warunki produkcji rolnej - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Spadki cen skupu surowców rolnych w okresie od grudnia 2013 r. do grudnia 2014 r. były głębsze niż obniżki cen środków produkcji.
Dobre zbiory i embargo spowodują dalsze spadki cen żywności
Dobre zbiory, m.in. warzyw i owoców oraz problem z eksportem towarów rolno-spożywczych wywołany rosyjskim embargiem spowodują dalszy spadek cen detalicznych żywności - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W tym roku żywność zdrożeje o 2-2,5 proc.
Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosną w tym roku o 2-2,5 proc. w porównaniu do 2013 roku - przewidują specjaliści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).