Strona główna Tagi Horeca

horeca

Kondycja branży winiarskiej w rok od pierwszego lockdownu

Pandemia bardzo utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale w ostatecznym rachunku jej nie zaszkodziła – tak można podsumować ostatnich dwanaście pandemicznych miesięcy.

Warzywa dla sektora HoReCa – trudna sytuacja producentów

W celu przeciwdziałania skutkom pandemii COVID-19 w Polsce wprowadzono m.in. przepisy ograniczające funkcjonowanie sektora HoReCa (tj. lokali gastronomicznych, restauracji, stołówek czy hoteli), który jest istotnym odbiorcą produktów rolno-żywnościowych, w tym owoców i warzyw, od polskich rolników.

Druga fala COVID-19: co czeka sektor warzywno-owocowy?

Wpływ drugiej fali pandemii COVID-19 na gospodarkę jest niepewny. Wysoka liczba zakażeń i nowe restrykcje na pewno odbiją się na konsumpcji, utrudnieniach w eksporcie, czy spowolnieniu pracy w portach, a co za tym idzie, funkcjonowaniu sektora warzywno-owocowego. Jakie wyzwania przed nim stoją? Czy obostrzenia i ponowny, częściowy lockdown przyniosą ze sobą długofalowe skutki dla sektora? Unia Owocowa we współpracy z Freshfel określa dalszy wpływ pandemii na branżę.

Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie

W Krakowie trwają Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Odbywają się one w tym samym miejscu (EXPO Kraków) i czasie (od 20 do 22 listopada) co Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii - HORECA® oraz Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii - GASTROFOOD®.

Zdrowy polski powitalny poczęstunek

Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami w dniach 25-28 września uczestniczyło w targach Invest Hotel w Poznaniu, promując wśród grupy HoReCa nowy trend związany z powitalnym poczęstunkiem dla gości, polegający na zapewnieniu zdrowego, polskiego „Welcome gift” w postaci elegancko wyeksponowanych na paterach, misach czy talerzach polskich pomidorów.

Nominacje do FMA 2017. Pasty wielowarzywne

O nagrodę Fresh Market Award 2017 ubiegało się kilka firm, w tym Amplus – producent i dystrybutor past wielowarzywnych. W trakcie konferencji Fresh Market, która odbyła się 21 września 2017 r. w Ożarowie Mazowieckim, zaprezentowano 3 rodzaje past: brokuł i jarmuż, fasola i pietruszka, marchew i imbir.