Strona główna Tagi Hiszpania

hiszpania

Madryt pomoże swoim sadownikom

Organizacje i kraje największych producentów brzoskwiń i nektaryn korygują swoje wiosenne prognozy plonowania tych gatunków w bieżącym sezonie. Jednak z powodu rosyjskiego embarga rząd hiszpański – na ewentualność – wystąpienia nadprodukcji przygotowuje samodzielnie akcję wycofywania tych owoców z rynku krajowego.

Śmielej na zachód

Dzisiejsza (10 lipca) „Gazeta Wyborcza” przytacza analizy Banku Zachodniego WBK świadczące o wyraźnej zmianie trendów polskich eksporterów (także w branży rolnej, ale niestety, nie ogrodniczej). Zdaniem analityków tego banku odwrót naszych eksporterów od rynku Rosji jest nieodwracalny. Kraj ten spadł z szóstego miejsca wśród naszych odbiorców na miejsce ósme.

Rośnie popyt na hiszpańskie arbuzy

W ciągu ostatnich 10 lat hiszpański eksport arbuzów wzrósł o 50,2% z 353,2 tys. ton owoców w roku 2015 do 530,3 tys. ton wyeksportowanych w roku 2014. Około połowa z wysłanej w minionym roku ilości arbuzów trafiła na rynek francuski i niemiecki – dokładnie 57%.

Hiszpanie interesują się Polską

Spółdzielnia CASI hiszpańskiej Almerii jest największym podmiotem na świecie zajmującym się uprawa i dystrybucją pomidorów. Właśnie otwarła magazyny w Holandii. W planowanych kampaniach i zamierzeniach ma zmiany w systemach sprzedaży i wejście na nowe rynki – między innymi do Polski.

Koniec sezonu w Huelvie

Hiszpański region produkcji truskawek (między innymi) zakończył tegoroczny sezon zbiorów tych owoców. Odnotowano spadek różnych wskaźników produkcji truskawek w Huelvie.
 

Hiszpański handel zagraniczny na początku 2015 r.

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł o 3% w ujęciu ilościowym w stosunku do analogicznych dwóch miesięcy roku 2014, osiągając wolumen 2,4 mln ton. O 5% zaś wzrosła wartość wyeksportowanych w styczniu i lutym produktów do sumy 2,25 mld euro. O niecałe 10% wzrosła wysyłka owoców zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym, a w styczniu i lutym bieżącego roku wyeksportowano ich łącznie 1,2 mln ton za kwotę 1,046 mld euro.

Murcja szuka własnych odmian pomidorów

Murcja to autonomiczny region leżący w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Jego stolica (też Murcja)  jest nazywana „miastem morwy”. Sam region zaś jest dużym centrum produkcji warzywniczej – zwłaszcza papryki i pomidorów. W ostatnim czasie, czując nasilającą się konkurencję ze strony marokańskich producentów miejscowi ogrodnicy, przetwórcy i władze regionu postanowiły silniej promować  lokalne odmiany pomidorów.
 

Mniejszy eksport hiszpańskich pomidorów

W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%. Za wyeksportowane w roku 2014 warzywa hiszpańscy eksporterzy uzyskali sumę 960,8 mln euro – o 5% mniejszą wobec roku 2013.

Pierwsi w Hiszpanii

Hiszpańska firma Horticina zajmująca się dotąd produkcją roślin ozdobnych staje się pierwszym dużym inwestorem w uprawę borówki wysokiej pod miastem Cerdido, w północnej prowincji Hiszpanii – Galicji. Plantacje będą miały początkowo 72 hektary, dadzą zatrudnienie 20 stałym i około 750 sezonowym pracownikom.

Handel wspiera lokalną produkcję

Katalońskie stowarzyszenie producentów owoców Afrucat monitoruje pochodzenie sprzedawanych w Hiszpanii owoców. Z tych obserwacji wynika, że w supermarketach rośnie odsetek jabłek i gruszek rodzimej produkcji.