hiszpania
„Niebotyczne” ceny warzyw w Europie, cukiniowy kryzys na Wyspach
Jak podaje serwis freshplaza, podaż warzyw szklarniowych na zachodzie Europy jest bardzo mała, ich ceny "niebotyczne", zaś półki sklepowe puste. Wszystko przez minimalną podaż w Holandii i Belgii oraz zimową pogodę na południu Europy, głównie w Hiszpanii i we Włoszech.
Wielka Brytania bez dostaw sałaty?
Intensywne deszcze powodujące powodzie w Hiszpanii doprowadziły do drastycznego ograniczenia dostaw na brytyjski rynek m.in. warzyw liściastych.
USA cofa zakaz importu papryki z Hiszpanii
Wiadomość podana wczoraj przez freshfruitprtal.com zapewne ucieszy polskich producentów papryki – Hiszpania wznawia eksport swojej papryki do USA. Na europejskim rynku tego warzywa może się zrobić nieco luźniej…
Winobranie ożywia hiszpańską turystykę
Wrzesień jest miesiącem licznych na Półwyspie Iberyjskim zbiorów winogron. Wyrabiane z nich wina, a właściwie sam proces przygotowywania moszczu, przyciągają do hiszpańskich gmin licznych turystów.
W Hiszpanii duży import owoców i warzyw
Chociaż Hiszpania produkuje najwięcej owoców i warzyw w krajach Unii Europejskiej – zajmują one w tym kraju ponad 636 tysięcy hektarów i stanowią 27% wszystkich wyprodukowanych w państwach Wspólnoty – jest również liczącym się importerem tych produktów.
Nowy produkt z hiszpańskich truskawek
Truskawki są jednym z głównych produktów hiszpańskiego regionu Huelva (prowincja Andaluzja). I jak z każdym produktem (zwłaszcza tak nietrwałym) tamtejsi plantatorzy mają co roku ten sam problem – opłacalny zbyt. Właśnie wpadli na pomysł, który może dać im trochę oddechu – będą przerabiać truskawki na gazpacho.
Polska żywność na targach w Hiszpanii
W dniach 25 - 26 kwietnia wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki uczestniczył w Międzynarodowych Targach Alimentaria w Barcelonie. Wziął on udział w uroczystym otwarciu targów oraz spotkał się z sekretarzem generalnym ds. żywności i rolnictwa w ministerstwie rolnictwa, żywności i środowiska Hiszpanii Carlosem Cabanas Godino.
Hiszpania liderem w produkcji persymon
Owoce persymony, inaczej nazywane kaki, hurma, hebanowiec, hebanek, szaron, szarona (Diospyros kaki, ale też inne gatunki - D. lotus - hurma kaukaska) to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii. W minionym roku odnotowano około 6,0 tys. producentów tych owoców.
Hiszpańskie owoce pestkowe pojadą do Chin
Chiny i Hiszpania podpisały protokoły regulujące hiszpański eksport owoców pestkowych do Państwa Środka. Ostatnim krokiem przed uruchomieniem dostaw będzie inspekcja plantacji, przechowalni i centrów logistycznych przez chińskie służby fitosanitarne. Potem owoce czeka prawie miesięczna podróż.
Hiszpania liderem w eksporcie wina
Hiszpania w 2015 roku stała się największym eksporterem win (bez szampańskich) – ale zajęła dopiero trzecie miejsce w wartości tego handlu. Tak podsumowuje miniony rok redakcja El Pais.