Strona główna Tagi Handel warzywami

handel warzywami

Przepakowywanie owoców i warzyw: więcej kontroli, wyższe kary

W związku ze zgłaszanymi przypadkami procederu przepakowywania owoców i warzyw przywożonych z zagranicy i sprzedawania ich jako polskie, w resorcie rolnictwa opracowywany jest projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia efektywności prowadzonych działań kontrolnych w zakresie niektórych rynków rolnych.

Konferencja Fresh Market 2017 już 21 września

10 edycja konferencji Fresh Market 2017, czyli spotkanie branży świeżych owoców, warzyw i kwiatów z kupcami sieci handlowych odbędzie się już w najbliższy czwartek 21 września w Ożarowie Mazowieckim.

Holenderski handel zagraniczny cebulą w 2016 r.

Holandia to pierwszy co do wielkości eksporter cebuli na świecie – w roku 2015 globalna wielkość eksportu tego warzywa to 7,352 mln ton, z czego 1,066 mln ton to właśnie eksport holenderski. Od paru już lat utrzymuje się on na bardzo zbliżonym poziomie 900,0 tys. ton do 1100 tys. ton.

Unijny handel zagraniczny

Według danych Freshfel za rok 2014 wymiana handlowa między krajami unijnymi wyniosła 29 mln ton, z czego 17 mln ton stanowiły owoce, a pozostałe 12 mln ton to warzywa. Największym importerem netto owoców i warzyw z pozostałych państw unijnych są Niemcy z wynikiem 6,9 mln ton oraz kolejno Francja – 3,6 mln ton, Wielka Brytania – 3,1 mln ton oraz po około 1,6 mln ton Belgia i Holandia.

Francja: wyniki eksportu owoców i warzyw gorsze niż rok temu

W okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2015 roku eksport świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków z Francji znacząco się obniżył w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej.
 

Wewnątrzunijny handel owocami i warzywami

Jak poinformował Freshfel, w minionym roku wewnątrzunijna wymiana handlowa owocami i warzywami wyniosła dokładnie 29,053 mln ton. Ze wspomnianej wielkości około 12,071 mln ton stanowił wewnątrzunijny eksport warzyw, a 16,981 mln ton owoców. 
 

Hiszpański handel zagraniczny na początku 2015 r.

W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł o 3% w ujęciu ilościowym w stosunku do analogicznych dwóch miesięcy roku 2014, osiągając wolumen 2,4 mln ton. O 5% zaś wzrosła wartość wyeksportowanych w styczniu i lutym produktów do sumy 2,25 mld euro. O niecałe 10% wzrosła wysyłka owoców zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym, a w styczniu i lutym bieżącego roku wyeksportowano ich łącznie 1,2 mln ton za kwotę 1,046 mld euro.