gruszki
Chiński rynek gruszek
W sezonie 2014/2015 chińskie zbiory gruszek oszacowano na 18,5 mln ton wobec 17,3 mln ton w sezonie 2013/2014, a owoce te uprawiane były na łącznej powierzchni 1,1 mln ha.
Zapasy jabłek i gruszek w UE
Na początek listopada w unijnych chłodniach przechowywano łącznie 3,973 mln ton jabłek wobec3,306 mln ton w analogicznym okresie roku poprzedniego. To o ponad 20% więcej wobec roku poprzedniego.
Więcej gruszek, mniej jabłek w Holandii
W przeciągu ostatnich 25 lat produkcja gruszek w Holandii potroiła się, a powierzchnia upraw tych owoców w okresie od roku 1989 do roku 2014 wzrosła z 5,0 tys. ha do 8,6 tys. ha obecnie.
Holenderski debiut w Chinach
Chiński rynek oficjalnie otworzył się dla holenderskich gruszek 3 listopada, a pierwsze transporty ich morskie opuściły Holandię 20 listopada.
Unijny rynek gruszek
Produkcja komercyjna gruszek oszacowana została przez USDA w bieżącym sezonie (2014/2015) we wszystkich krajach unijnych na poziomie 2,25 mln ton i tym samym UE jest drugim po Chinach największym producentem gruszek na świecie. W pierwszej piątce największych krajów – producentów znajdują się od lat Włochy, Hiszpania, Belgia, Holandia i Portugalia – z tych państw pochodziło w sumie ponad 85% unijnych zbiorów.
Fuzja sadowników w Portugalii
Sadownicy Portugalii – także odczuwający rynkowe skutki rosyjskiego embargo powołali konsorcjum sześciu dotąd samodzielnie działających grup producenckich. Nowa organizacja będzie mieć do dyspozycji około 40% sprzedawanych w Portugalii gruszek.
Światowy rynek gruszek
W sezonie 2013/2014 spodziewana jest bardzo dobra produkcja gruszek na świecie. Wobec poprzedniego sezonu wzrośnie ona o ponad 4% do wolumenu 23,14 mln to wobec 22,37 mln ton.
Wiecie, co to jest peerfies?
To selfies z gruszką. Wynalazek Belgów, którym bardzo spodobała się polska akcja #jedzjabłka. Sami mają identyczne kłopoty ze swoimi gruszkami.
Grusza ‘Cepuna’ (P2829)
Belgijska firma European Fruit Cooperation (EFC) wiąże duże nadzieje z nową odmianą gruszy, początkowo opisywaną pod numerem P2829, a od lutego br. znaną pod oficjalną już nazwą ‘Cepuna’ (od właściciela, francuskiej firmy CEP Innovation).
Ordzawienia owoców
Pierwsze tygodnie wzrostu zawiązków są kluczowe dla późniejszej jakości wewnętrznej i zewnętrznej owoców. W okresie do 6 tygodni po kwitnieniu w owocach intensywnie dzielą się komórki. Te intensywne podziały komórkowe wpływają na szybkie powiększanie się średnicy zawiązka, a co za tym idzie także objętości i powierzchni zewnętrznej zawiązków.