Strona główna Tagi Groch

groch

Potencjał ogrodniczy Bośni i Hercegowiny

O niewielkiej bałkańskiej Bośni i Hercegowinie nie mówi sie wiele. Czasem trafia do naszych branżowych mediów - jak i jej więksi - z powodu podejrzeń o reeksport zakazanych sankcjami produktów do Rosji. Spójrzmy więc, co  ten kraj produkuje w dziedzinie ogrodnictwa.

Przemysł przetwórczy warzyw. Analiza sytuacji

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” to temat wydarzenia, które zorganizowała firma Monsanto Polska – Seminis. Odbyło się ono w Serocku 8 lutego 2018 r. W trakcie spotkania Radosław Grabowski (Monstanto) przedstawił ocenę bieżącej sytuacji w przemyśle przetwórczym. Prelegent na początku wystąpienie podsumował przebieg warunków pogodowych w Polsce w 2017 r. oraz ich wpływ na produkcję warzyw przemysłowych. Następnie omówił sytuację w poszczególnych państwach UE.

Fasola i groch sycą lepiej niż mięso

Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Ich zdaniem dieta bogata w rośliny strączkowe może też pomagać w utracie wagi.

Na plantacji grochu „na zielono”

Manewry grochowe – to kolejne spotkanie zorganizowane w ostatnim czasie przez firmy Intermag, Bayer CropScience oraz AgroBiznes Park, podczas którego przekazywano praktyczne porady dotyczące dokarmiania oraz ochrony tych roślin.