fao
Obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021
Dziś, 18 lutego o godzinie 15:00 rozpocznie się kampania związana z obchodami Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021, podczas której zostanie ogłoszone oficjalne hasło promujące tak ważny w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych dzień.
Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin w cieniu pandemii
O tym, jak ważne są rośliny dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i jak skomplikowaną kwestią jest ochrona roślin, a także co łączy pandemię koronawirusa z chorobami roślin opowiada dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.
Światowy Dzień Żywności 2020
75. rocznica utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
Światowy Dzień Żywności 2019
Światowy Dzień Żywności to obchodzone 16 października święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest przybliżanie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem przez zachęcanie do współpracy gospodarczej i technicznej pomiędzy krajami rozwijającymi się, wzmocnienie świadomości publicznej w zakresie problemu głodu na świecie, promowanie przepływu technologii do krajów rozwijających się oraz podkreślenie znaczenia solidarności narodowej i międzynarodowej.
Ukraińska borówka na malezyjskim rynku
Ukraińskie borówki zdobywają kolejne rynki eksportowe. Dostarczane są już nie tylko do Singapuru i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, ale też do Malezji. Pierwsze partie trafiły do supermarketów w stolicy kraju, Kuala Lumpur.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.
Gospodarstwa rodzinne dostarczają 80 proc. żywności
Rodzinne gospodarstwa rolne dostarczają ponad 80 proc. żywności produkowanej na naszej planecie i to na nich opiera się walka z głodem - stwierdza ogłoszony w Rzymie raport Organizacji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. rdr
Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,6 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Mała bioróżnorodność zagraża bezpieczeństwu żywności
Obecnie uprawianych jest mniej gatunków roślin niż 50 lat temu, co może stanowić zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywności - wykazało międzynarodowe badanie opisane w magazynie "PNAS".
Marnujemy żywność wartą 750 mld dolarów
Ponad miliard ton żywności wartej ok. 750 mld dolarów jest marnotrawione co roku na świecie - poinformowała w środę Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w najnowszym raporcie na ten temat.