eksport warzyw
Eksport hiszpańskich owoców i warzyw
W listopadzie 2011 r. hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł ilościowo o 6%, ale jego wartość liczona rok do roku (rdr) obniżyła się o 7%. Łącznie w listopadzie 2011 r. Hiszpanie wyeksportowali 1,12 mln t owoców i warzyw za sumę 872 mln euro.
Polska kapusta: eksport, import
Od stycznia do października 2011 r. najwięcej polskiej kapusty wyeksportowaliśmy do Rosji – 36 798 t (17,053 mln euro). Natomiast największy import tego warzywa w poprzednim roku pochodził z Niemiec – 5 609 t (2,437mln euro).
Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy
Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.
Dwa miliony hektarów upraw warzyw
W ostatnich latach w chińskim rolnictwie dokonują się duże zmiany. Maleje powierzchnia, na której uprawia się ryż i pszenicę, a rośnie areał produkcji kukurydzy, trzciny cukrowej oraz warzyw (tab. 1) i owoców. Zdecydowanym liderem w produkcji warzyw w Chinach jest prowincja Shandong, położona 700 km na południowy wschód od Pekinu.
Cukinie eksportowe
Przystąpienie Polski do UE pozwoliło ogrodnikom nie tylko skorzystać z różnych programów pomocowych (SAPARD, SPO), ale także otworzyło drogę dla swobodnego eksportu polskich warzyw i owoców do krajów Wspólnoty. Oprócz znanych i powszechnie uprawianych u nas gatunków, z takim przeznaczeniem można uprawiać warzywa jeszcze mało popularne wśród polskich konsumentów, które są już rozpowszechnione w innych krajach. Przykładem jest chociażby cukinia, zbierana już wówczas, gdy owoce osiągają długość 20–30 cm.