ekologia
Robot do pielenia DINO trafił na rynek
Jak podają przedstawiciele firmy Naio Technologies, konstruktora pielącego robota, pierwsze egzemplarze trafiły już na pola producentów warzyw. DINO będzie pracował na polach z sałatą m.in. we Francji, Portugalii i Danii.
Ekologiczna truskawka. Jak nawozić uprawy by uniknąć problemów?
Przedstawiamy wykład dr Zbigniewa Jarosza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pt.: „Bieżące problemy w żywieniu roślin uprawianych metodami ekologicznymi”.
Jak przebiega kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym?
Przedstawiamy wykład dr inż. Magdaleny Szczepanik poświęcony zagadnieniom z zakresu kontroli i certyfikacji rolnictwa ekologicznego.
Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku
Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą.
Ekologiczna kolekcja warzyw
Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.
Perspektywiczne jabłka
Ukraińscy sadownicy są dobrze zorientowani, że światowi rynek jabłek jest co najmniej nasycony – również w ich kraju odczuwa się wzrost produkcji i pojawiły się kłopoty ze zbytem (główną „zasługą” jest rosyjskie embargo). Niektórzy ukraińscy sadownicy widzą dla siebie szanse w produkcji owoców „bio”.
Powstanie pierwszy ekologiczny supermarket
Pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy sklep oferujący żywność ekologiczną powstanie w Konstancinie w planowanym centrum handlowym "Quick Park Konstancin". Powierzchnia lokalu wyniesie 838 metrów kwadratowych - poinformowała spółka Organic Farma Zdrowia, do której będzie należał supermarket.
22 kwietnia to Dzień Ziemi
22 kwietnia to Światowy Dzień Ziemi. Jak informuje GUS, w Polsce wytwarza się rocznie 142 mln ton odpadów. W naszym kraju zagrożonych jest ponad 1100 gatunków zwierząt, a 1 proc. powierzchni Polski zajmują parki narodowe.
Eko Wielkanoc z roku na rok coraz bardziej modna
Dane Frisco pokazują, że Wielkanoc szczególnie sprzyja modzie na eko produkty. Porównując miesiąc przedświąteczny do poprzedniego w 2015 roku widać, że liczba sprzedanych opakowań bio jajek wzrosła o 18%. Wśród ekologicznych mięs największe procentowe wzrosty dotyczyły kiełbasy (37%) i boczku (32%). Co ciekawe, zmiana procentowa w przypadku eko pomidorów wyniosła aż 272%.
Rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie w tempie 20 procent
Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.