efsa
Żywność nie jest źródłem koronawirusa
Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.
Czy żywność jest skażona pestycydami?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.
Pozostałości w żywności – ranking krajów według EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) firmuje przegląd jakości produktów żywnościowych pod kątem pozostałości pestycydów dostępnych w poszczególnych krajach Europy.
EFSA: Neonikotynoidy są szkodliwe dla pszczół. Copa-Cogeca odpowiada
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport odnośnie do neonikotynoidów, w którym potwierdza, że tiametoksam, imidaklopryd oraz klotianidyna szkodzą pszczołom miodnym, samotnicom i trzmielom. Oznacza, to że UE może wprowadzić całkowity zakaz stosowania tych substancji. Zakaz nie objąłby upraw szklarniowych.
O nowym prawie UE dotyczącym zdrowia roślin
Wdrażaniu nowych unijnych przepisów na podstawie rozporządzenia nr 2031/2016 jest poświęcone spotkanie szefów inspekcji ochrony roślin (COPH's), zorganizowane w dniach 3-5 maja 2017 przez Maltę, która przewodniczy obecnie UE.
Glifosat oczyszczony z zarzutów
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie jest prawdopodobne, by glifosat - organiczny związek chemiczny wchodzący w skład niektórych herbicydów - powodował raka. Reuters pisze, że wnioski EFSA mogą prowadzić do odnowienia przez Unię Europejską zgody na stosowanie glifosatu, wprowadzonego przez Monsanto w latach 70.
EFSA zbadała żywność
Raport podsumowuje kontrolę dotyczącą obecności pestycydów w żywności, przeprowadzoną w 27 krajach członkowskich oraz dwóch krajach należących do EFTA(Islandia i Norwegia). Raport prezentuje również wynik oceny ryzyka dietetycznego bazującej na krajowych kontrolach. Przy ocenie wyników badania, EFSA udziela również pewnych rekomendacji mających na celu polepszenie wprowadzania europejskiego prawa dotyczącego resztek pestycydów.