drzewa owocowe
Ocena przezimowania upraw ogrodniczych w 2021 r.
Rośliny sadownicze przezimowały w sezonie 2020/2021 dość dobrze. Na przeważającym obszarze kraju nie zanotowano uszkodzeń mrozowych, a straty spowodowane niską temperaturą mają charakter lokalny – informuje Główny Urząd Statystyczny w publikacji „Wstępna ocena przezimowania upraw w 2021 r.”
Susza rolnicza w Polsce
W najnowszym komunikacie, IUNG-PIB w Puławach podał, że susza rolnicza występuje na terenie Polski.
Susza rolnicza w Polsce
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIN, w pierwszym okresie raportowania tj. od 21 marca do 20 maja 2020 roku, stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski.
Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców
GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r.
Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.
Susza rolnicza w 15 województwach i we wszystkich uprawach
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa –PIB w Puławach w siódmym okresie raportowania tj. od 21 maja do 20 lipca br., stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski, w 15 województwach i we wszystkich uprawach.
Susza rolnicza w Polsce – coraz większe żniwo
Na obszarze Polski, w 14 województwach występuje susza rolnicza. Deficyt wody notowany jest obecnie w uprawie drzew i krzewów owocowych, truskawek, warzyw gruntowych, zbóż ozimych i jarych, rzepaku i rzepiku, roślin strączkowych, kukurydzy, tytoniu, buraka cukrowego, ziemniaka i chmielu – informuje Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w piątym już raporcie dotyczącym monitoringu suszy rolniczej.
Prognoza zbiorów owoców wg Związku Sadowników RP
Szacowanie tegorocznych zbiorów owoców jest co chwila weryfikowane. Jeszcze kilka dni temu wielu sądziło, że straty przymrozkowe będą niewielkie. Masowe osypywanie się zawiązków jest powszechne i dotyczy niemal wszystkich rejonów w naszym kraju i niemal wszystkich gatunków.
Jabłonie – zrozumieć zachowanie drzew
Dużym problemem w naszym klimacie jest przemarzanie drzew zimą oraz uszkodzenia przymrozkowe kwiatów i zawiązków owocowych wiosną. wytrzymałość drzew na mróz zależy m.in. od odmiany, podkładki i kondycji drzew, a także ich zdrowotności przed okresem spoczynku.
Wapń – koniecznie!
Póki, co wydaje się, że sezon 2016 pod kątem przebiegu warunków atmosferycznych – ilość opadów, przebieg temperatury, jest podobny do sezonu 2015. Obserwujemy już pierwsze objawy suszy, aczkolwiek w tym sezonie Pan Bóg dość nierówno traktuje rolników. Na południu i wschodzie Polski dał trochę więcej opadów. W centrum i na zachodzie Polski znacznie mniej.
Biostymulatory w produkcji owoców
Biostymulatory roślin to produkty zawierające jedną lub więcej substancji i/lub mikroorganizmy. Usprawniają naturalnie zachodzące procesy bez ich modyfikowania. Zastosowane na rośliny lub do ryzosfery stymulują naturalne procesy prowadzące do uzyskania dodatkowych korzyści, niezależnie od swojej wartości pokarmowej. Pozytywnie wpływają na pobieranie składników pokarmowych i ich wykorzystanie przez rośliny, zwiększają wytrzymałość na stres abiotyczny i zapewniają wyższą jakość plonu. Efekty działania biostymulatorów mogą być obserwowane na poziomie genów, komórek roślinnych i tkanek, a także całej rośliny. Zmiany w ekspresji genów, których produkty regulują przebieg procesów biochemicznych/fizjologicznych w komórkach, w oczywisty sposób wpływają na ich przebieg. Z kolei mniej lub bardziej aktywny przebieg fotosyntezy, pobierania składników pokarmowych czy ich transport w obrębie komórek i tkanek bezpośrednio przekładają się na to, co obserwujemy na poziomie rośliny, czyli lepszy wzrost wegetatywny, rozwój generatywny i związaną z obu tymi procesami akumulację biomasy.