dow agrosciences polska
Corteva Agriscience™, Dział Rolniczy DowDuPont wchodzi na polski rynek
Nowy gracz z bogatym dziedzictwem pojawi się na polskim rynku rolniczym – Corteva Agriscience™, spółka założona w oparciu o dobrze znane polskim rolnikom globalne firmy Dow Agrosciences, Dupont i Pioneer, ma zostać niezależną spółką giełdową w czerwcu 2019 r. Globalna sprzedaż netto pro-forma spółek osiągnęła w 2017 r. 14,3 miliarda dolarów.
Potato Europe 2018 – konferencja i targi
Odbywające się w okolicach Hanoweru targi Potato Europe 2018 były okazją do zorganizowania przez firmę Corteva Agriscience, dział rolniczy firmy DowDuPont* konferencji poświęconej ochronie ziemniaków.
O kalafiorach i kapustach we Wróżenicach
W niedzielne popołudnie 17 czerwca plantatorzy warzyw z rejonu podkrakowskich Wróżenic spotkali się w gospodarstwie Anny i Michała Kwietniów, by przyjrzeć się i ocenić wyniki uprawy kilku wczesnych odmian kapusty i kalafiora oferowanych przez połączone firmy Enza Zaden i Takii. Produkcję tych kapustnych wspomagały nawozy i stymulatory Intermagu, zaś ochronę przed szkodnikami zapewniały preparaty Dow AgroScience.
Corteva Agriscience™ nową nazwą działu agro DowDuPont
DowDuPont™ 26 lutego ogłosił nazwę swego pionu rolniczego, który zgodnie z planem do 1 czerwca 2019 roku wyodrębni się jako samodzielna firma. Nazwa nowej firmy – Corteva Agriscience™ – składa się z kombinacji słów oznaczających „serce” oraz „naturę”.
„Mszyca nie siada”
To sparafrazowanie dość popularnego powiedzenia stało się hasłem reklamowym nowego środka ochrony roślin połączonych firm Dow AgroSciences i DuPont. Selektywny, przeznaczony do zwalczania owadów ssących produkt pojawi się na rynku już wkrótce, być może jeszcze przed rozpoczęciem sezonu lub na jego początku – informował zebranych 30 stycznia na konferencji w Sandomierzu Sławomir Kutryś, specjalista ds. marketingu w firmie Dow AgroSciences.
Nowa możliwość zwalczania mszyc
Dow AgroSciences uzyskało pierwszą w Europie rejestrację insektycydu opartego na nowej substancji aktywnej - Isoclast™.
Kapusta głowiasta biała – bez Dursbanu
W Rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/60 z 19 stycznia 2016 r. zostały opublikowane nowe, niższe wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości substancji czynnej chloropiryfos etylowy w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych. Zaczną one obowiązywać od 10 sierpnia 2016 r.