czereśnie
Czereśnie na podkładkach z Czech
Z czereśni o dużym znaczeniu gospodarczym warto wymienić takie odmiany, jak ‘Burlat’, ‘Vega’, ‘Summit’, ‘Vanda, ‘Techlovan’, ‘Lapins’, ‘Regina’’, ‘Sweetheart’ oraz ‘Kordia’. Ta ostatnia, oprócz niezwykle wysokich walorów jakościowych owoców, ma jedną podstawową wadę — jej drzewa nie są dostatecznie wytrzymałe na mróz. Należy je w związku z tym sadzić na ciepłych i zacisznych stanowiskach. W Polsce w ostatnich latach trafnie dobrano odmiany czereśni do produkcji towarowej, a ich uprawę zrewolucjonizowały dwie karłowe podkładki — ‘PHL-A’ (fot. 1) i ‘GiSelA 5’ (fot. 2) — a także wstawka skarlającą — ‘Frutana’. Udział tej ostatniej w produkcji drzewek karłowych czereśni nie jest jednak jeszcze wielki.
O niemieckim sadownictwie
Na przełomie stycznia i lutego 2007 roku uczestniczyłem w dwóch spotkaniach z sadownikami we wschodniej i zachodniej części Niemiec. Była to kolejna okazja do wymiany poglądów dotyczących sytuacji i przyszłości polskiego oraz niemieckiego sadownictwa.
„Osiołkowi w żłoby dano”
Tragiczne dzieje osiołka skazanego na przymus wyboru hrabia Aleksander Fredro opisał w XIX wieku, ale podobne sytuacje zdarzają się też współcześnie. Ta, o której chcę opowiedzieć, potwierdza, że konieczność wyboru bywa uciążliwa, a jego skutki często nie należą do przyjemnych. Rzecz wydarzyła się w ciągu kilku tygodni tego lata i dotyczyła rynku czereśni w jednym z ważnych rejonów produkcji tych owoców, przy czym nie jest to Grójeckie. Ta tajemniczość to na wypadek, gdyby ktoś poczuł się urażony porównaniem z osiołkiem, nawet we Fredrowskim kontekście.
Czy wiśnie mogą konkurować z czereśniami
Polska jest światowym potentatem w produkcji owoców wiśni — roczna produkcja wahała się w ostatnich 5 latach od 180000 ton do 200000 ton — a krajem mało znaczącym w produkcji czereśni (roczna produkcja około 45000 ton). Zwiększająca się produkcja wiśni, którym sprzyja nasz klimat, i przewidywana lekka tendencja wzrostowa dotycząca czereśni powodują, że producenci tych gatunków mają coraz większe obawy co do możliwości korzystnej sprzedaży ich owoców. Warto może zapoznać się z zaletami tych owoców i wykorzystać zawarte w tym materiale informacje w promocji sprzedaży wiśni czy czereśni. Zwłaszcza pobudzenie popytu na wiśnie, w tym zwrócenie uwagi na niedoceniane możliwości ich zagospodarowania, wymaga aktywnej działalności marketingowej.
Wapń w owocach roślin ziarnkowych i pestkowych
Skład mineralny owoców wpływa na wiele ich cech jakościowych, a szczególną rolę odgrywa wapń. Niedobór tego składnika w owocach spowodowany jest preferencyjnym przemieszczaniem się jonów wapnia do liści — w efekcie tylko niewielka ilość pobranego przez korzenie wapnia transportowana jest do owoców. Nawet wysoka zawartość wapnia w glebie nie gwarantuje więc uzyskiwania owoców bogatych w ten składnik, dlatego trzeba dokarmiać nim owoce drogą pozakorzeniową.
O jakości czereśni i wiśni
W ubiegłorocznym 11. i 12. numerze "Hasła Ogrodniczego" przedstawiłem Czytelnikom najważniejsze doniesienia z V Międzynarodowego Sympozjum Czereśniowo-Wiśniowego w Turcji, związane z hodowlą nowych odmian. Tym razem chcę przybliżyć tematykę dotyczącą zabiegów poprawiających jakość oraz trwałość w obrocie owoców czereśni, sposobów wykorzystania wiśni i czereśni, monitorowania stanu zdrowotnego odmian znajdujących się w uprawie, struktury sadów oraz produkcji organicznej.