czas na polskie superowoce
Truskawki najpopularniejszym owocem w Polsce
Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszym polskim owocem są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.
Superowoce bliżej klienta
Trwa „Owocowe lato w Koneserze” – inicjatywa plantatorów, przetwórców i szkółkarzy współpracujących w ramach III edycji projektu „Czas na polskie superowoce!”.
Plantatorzy borówki rozpoczęli sezon 2021
1 LIPCA - Dzień Polskiej Borówki to święto wszystkich miłośników owoców i aktywnego stylu życia. Od pierwszych obchodów Dnia Polskiej Borówki minęło 5 lat. Święto zasłużyło się w promocji nie tylko tego gatunku.
Międzynarodowy Dzień Owoców oraz Dzień Polskiej Borówki
Ostatni rok przyniósł spektakularny wzrost świadomości żywieniowej Polaków. Z 42% do 58% wzrósł odsetek konsumentów, którzy są świadomi korelacji jakości tego co spożywamy i odporności. Owoce znalazły się na pierwszym miejscu listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej - 38%.
Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej
Rozpoczęły się zbiory jagody kamczackiej. Plantatorzy chcą pokazać jak wygląda i jak smakuje popularna kamczatka. 26-27 czerwca zapraszają na samodzielne zbiory i degustacje na plantacjach w całej Polsce. 3 lipca będzie można zrobić to w Warszawie. W praskim Centrum Koneser zobaczymy sadzonki z owocami, świeże owoce, szeroką gamę przetworów i dania znakomitych Szefów Kuchni. Wszystko to w ramach programu "Czas na polskie superowoce!".
Rośnie liczba producentów, którzy zapraszają na plantacje jagody kamczackiej
Zachęceni ubiegłorocznym sukcesem plantatorzy przygotowujemy wyjątkową prezentację kamczatki w sezonie 2021. Zapraszają na swoje plantacje i szykują autoprezentacje walorów jagody pod nazwą #HaskapChallenge.
Czy Polacy zwracają uwagę na to, żeby dieta wzmacniała odporność?
Ponad połowa Polaków (58%) deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. W tym aż 16% badanych wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. Warto podtrzymać dobre nawyki, wszak odporność zaczyna się w kuchni.
Szypułka prawdę ci powie
Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem?
Jedzenie na dobre myślenie
Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym już na samym początku sezonu na polskie superowoce.
Najpopularniejsze superowoce kwietnia 2021
Co czwarty Polak (25%) jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%.