cydr
Moszczowe odmiany jabłoni do produkcji cydru
W ostatnich latach w naszym kraju znacznie wzrosło zainteresowanie produkcją cydru, czyli przefermentowanego soku jabłkowego. Do wyprodukowania tego smacznego napoju (jego stara polska nazwa to jabłecznik) potrzebne są jednak owoce wybranych odmian jabłoni. Charakterystyczny cierpko-gorzki smak dobry jabłecznik zawdzięcza wysokiej zawartości taniny, naturalnego garbnika roślinnego.
Cudze chwalimy…
…ale swoje znamy. W ślad za zachodnioeuropejskimi i nasze portale sadownicze pokazały francuską maszynę do otrząsania jabłek. Użyto jej wiosną ubiegłego roku w sadach z odmianami przeznaczonymi do produkcji cydru.
Nowy smak cydru
Na rynku pojawił się nowy wariant Cydru Lubelskiego - Jabłko Suszone na Miodzie. Jego oryginalny smak powstał z połączenia słodyczy naturalnego miodu gryczanego i słodko-kwaśnych jabłek.
Senat nie zgłosił poprawek do noweli ustawy o wyrobach winiarskich
Senat nie zgłosił poprawek do noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win. Zakłada ona, że producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innemu przedsiębiorcy. Dotychczas musiały one zostać rozlane w miejscu wytworzenia.
Sejm znowelizował ustawę o wyrobach winiarskich
Producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić jego rozlew innemu przedsiębiorcy - zakłada znowelizowana w piątek przez Sejm ustawa o wyrobie i rozlewie win. Dotychczas wino musiało być rozlewane w gospodarstwie, w którym było wytwarzane.
Branża cydrów się rozkręca
Produkcja cydrów była w Polsce do końca zeszłego roku marginalna. Producentom udało się zbić wysoką akcyzę, ale na tym nie poprzestaną. Chcą zniesienia zakazu reklamy cydrów.
Rząd za nowelizacją ustawy dot. wina, cydru i miodu pitnego
Producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić jego rozlew innemu przedsiębiorcy - zakłada projekt noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win, którą we wtorek przyjął rząd. Teraz wino musi być rozlewane w gospodarstwie, w którym jest wytwarzane.
Cydr w Polsce coraz popularniejszy
W Polsce rozwija się produkcja cydru; stało się tak za sprawą obniżenia akcyzy na ten napój - poinformował prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski. Cydr - to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek, może zawierać do 8 proc. alkoholu.
Polski cydr – może tym razem się uda?
Na nasz rynek ma wkrótce trafić rodzimej produkcji niskoalkoholowy napój z jabłek – cydr. To kolejna próba – po poprzedniej, podlaskiej inicjatywie sprzed kilku lat zakończonej fiaskiem z powodów podatku akcyzowego.
Cydr – trend czy niszowy polski produkt?
O szansach i zagrożeniach dla rodzimych trunków typu cydry i perry rozmawiano na konferencji prasowej „Czy jest szansa na polski cydr?”, która odbyła się 28 stycznia 2013 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. Organizatorem konferencji był Związek Sadowników PR i Polska Rada Winiarstwa. Istotnym kontekstem dla tych rozważań są najnowsze, korzystne rozwiązania prawne.