Strona główna Tagi Cydr

cydr

Cydr i rytuały

Choć pijemy coraz więcej cydru, dopiero uczymy się rytuałów, jakie towarzyszą temu trunkowi. W czym podawać cydr, jak go nalewać, z jakimi daniami łączyć - wyjaśnia jeden z najlepszych polskich barmanów, Paweł Rodaszyński.

O przetwórstwie przydomowym bez różowych okularów

Małgorzata Solis od lat zajmuje się przetwórstwem przydomowym. Jest doceniana za jakość wyrobów – często wyróżnianych, ale także za doradztwo – uchodzi za niekwestionowanego znawcę tematu. Jak stworzyć przetwórnię w gospodarstwie i jak ją prowadzić zgodnie z obowiązującymi przepisami – udziela wskazówek.

„Nie zmarnowaliśmy ani jednej sztuki jabłka”

Mimo wprowadzenia rosyjskiego embarga, nie zmarnowaliśmy ani jednej sztuki polskiego jabłka; otworzyliśmy rynki zbytu w nowych krajach, m.in. w Wietnamie - powiedział w środę szef PSL Janusz Piechociński podczas wizyty w gospodarstwie sadowniczym w Uleńcu (woj. mazowieckie).

Powstaną łąckie cydry

Mocne owocowe alkohole i ekologiczne soki to wizytówki gminy Łącko, zwanej stolicą małopolskich sadów. Wkrótce ta górska kraina może zasłynąć z produkcji... cydrów.

Eksperci: droga do własnego cydrowego biznesu nie jest łatwa

Czy produkcja cydru może być pomysłem na pierwszy biznes? Polska - kraj sadów - zdaje się być wymarzonym miejscem do takiej działalności. Ale ta droga do własnej firmy wcale nie jest łatwa.

Warsztaty produkcji cydru na „pikniku jabłkowym” w Lublinie

Degustacja cydrów, soków jabłkowych i jabłek oraz warsztaty przygotowywania cydru w domu – to niektóre atrakcje Lubelskiego Święta Młodego Cydru, które odbędzie się w sobotę w Lublinie.

Moda na cydry i radlery

Skąd w Polsce wzięła się moda na orzeźwiające cydry i radlery, po które sięgamy latem? - Rynek piwa w Polsce jest bardzo nasycony, dlatego zarówno konsumenci, jak i producenci szukają nowych produktów - mówi znawca trunków Wojciech Bońkowski.

J.Piechociński: Produkcja cydru rozwiązała częściowo problem polskich sadowników

Rośnie spożycie cydru w Polsce. W ubiegłym roku konsumenci wypili ponad 9 mln litrów, w 2013 roku były to zaledwie 2 mln. W tym roku branża spodziewa się jeszcze większej dynamiki wzrostu. To szansa dla polskich sadowników, którzy ucierpieli na rosyjskim embargu. Eksperci zwracają jednak uwagę, że konieczne są zmiany w ustawie winiarskiej, produkcja i sprzedaż cydru powinna być silnie powiązana z polskimi jabłkami, a napój powinien powstawać bezpośrednio z soku z jabłek, a nie z przemysłowego koncentratu.
 

Lubelszczyzna będzie krainą cydru?

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru inauguruje ogólnopolską kampanię na rzecz polskiego cydru. Chce, by Lubelszczyzna na wzór Toskanii znanej z winiarskich szlaków turystycznych mogła chwalić się przyjezdnym lokalnymi cydrowniami.

Cydr, perry, miodówka – produktami rolniczymi?

Jest na to szansa, ale ... na Krymie, nie u nas. Tamtejsze organizacje społeczne zwróciły się do rządu Federacji Rosyjskiej o uznanie tych produktów za rolnicze – tak,  jak winogrona i wina musujące.