cydr
Mistrz Cydru 2017 – konkurs na domowy cydr
Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ogłasza ogólnopolski konkurs na domowy cydr. Do udziału zaprasza cydrowników amatorów i producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. Mistrza Cydru 2017 poznamy 16 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru.
AMBRA inwestuje w zakład produkcyjny
Ponad 2 mln zł zainwestowała AMBRA SA w zakład produkcyjny w Biłgoraju na Lubelszczyźnie. Dzięki nowym technologiom może produkować cydr niefiltrowany i wyznaczać nowy standard polskiego cydru naturalnego.
Rynek cydru spowolnił, ale producenci znaleźli na to sposób
W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy piwnych. Dlatego producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach.
Poznaj Dobrą Żywność z Cydrem Lubelskim
Cydr Lubelski Klasyczny otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność na kolejne trzy lata. Prestiżowe wyróżnienie przyznaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wracamy do tradycji produkcji cydru
Tradycja produkcji cydru w Polsce sięga XVI- XVII wieku, ale w okresie socjalizmu zanikła; dzisiaj odbudowujemy jego markę - mówi Tomasz Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.
Coraz więcej cydru na polskim stole
Po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na polskie jabłka cydr stał się modny wśród konsumentów. Oprócz dużych graczy do jego produkcji biorą się także zakłady rzemieślnicze - informuje "Gazeta Wyborcza".
Konsumpcja cydru może wzrosnąć do 15 mln litrów
Polacy pokochali cydr. Jego spożycie rośnie w tempie dwucyfrowym i szacuje się, że w tym roku sięgnie 15 mln litrów. W porównaniu do spożycia piwa to jednak wciąż niewiele. – Dziś to ok. 0,3 proc. konsumpcji piwa, ale potencjał oceniamy na 1–2 proc. – przekonują producenci Cydru Lubelskiego. To oznacza konsumpcję na poziomie 40–80 mln litrów rocznie. Cydr ma również szansę zdobyć zagraniczne rynki. Do tego jednak konieczne są regulacje, które będą wspierać produkcję napoju z krajowych jabłek.
Rośnie konsumpcja wina i cydru
Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie. Rośnie również spożycie cydru - poinformowała w środę przewodnicząca rady głównej Polskiej Rady Winiarstwa Anna Kalinowska.
Polskie wina owocowe i cydr mają szanse zdobyć zagraniczne rynki
W ubiegłym roku wyprodukowano 98 mln litrów win owocowych. W tym roku po trzech kwartałach zanotowano prawie 15-proc. spadek. Kategoria ta jednak znacząco się zmienia: przestaje być kojarzona z tanimi trunkami, a w ofercie producentów coraz częściej pojawiają się wina wysokiej jakości. Przedstawiciele branży uważają, że polskie wina owocowe mogą uzupełnić ofertę win gronowych na rynkach zagranicznych. Prawdziwą polską specjalnością może być zaś cydr.
Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru pokazuje, jak robić cydr
50 sadowników i rolników z gminy Serock było uczestnikami cydrowych warsztatów w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, gdzie powstaje pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia. W czwartek w Mikołajówce wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis poprowadził warsztaty „Jak produkować polski cydr naturalny” razem z Głównym Technologiem AMBRA SA Arturem Dubajem.