cydr
Kondycja branży winiarskiej w rok od pierwszego lockdownu
Pandemia bardzo utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale w ostatecznym rachunku jej nie zaszkodziła – tak można podsumować ostatnich dwanaście pandemicznych miesięcy.
Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.
W oczekiwaniu na nową ustawę winiarską
Powinna być spójna z przepisami akcyzowymi, doprecyzowywać niektóre zagadnienia i nie pozostawiać pola do nadużyć. Mowa o nowej ustawie winiarskiej. Prace nad nią trwają w Ministerstwie Rolnictwa. Właśnie zakończył się etap konsultacji społecznych. Swoje uwagi do dokumentu zgłosił Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Szefowie firm zrzeszonych w organizacji nie ukrywają, że wiążą z tym aktem wielkie nadzieje.
Krajowy rynek cydru z dramatycznymi spadkami
Jeśli nic nie zmieni się w kwestii legislacji, to o cydrze będziemy mogli zapomnieć w przeciągu 3-4 lat – takie alarmujące informacje docierają od krajowych producentów do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wszystko wskazuje na to, że ten rok będzie niezwykle trudny dla tej kategorii. To szczególnie smutne w sytuacji, gdy przecież Polska „jabłkami stoi” i cydr miał wszelkie możliwości, aby stać się naszym dobrem narodowym. Tymczasem inne kraje notują wzrosty sprzedaży…
Co z tym cydrem? Producenci pytają
Mógłby to być nasz flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr - lekki, jabłkowy trunek, idealny wprost na lato, tak popularny od lat w Anglii i Wielkiej Brytanii, z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce. Ale – jak mówią producenci zrzeszeni w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa- ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w naszym kraju.
Mistrzowie Cydru wybrani w Lublinie
Podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru rozstrzygnął się konkurs na domowy cydr pod hasłem Mistrz cydru. Cydrownicy rywalizowali w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy freestyle”.
Brakuje jabłek. Ceny soku jabłkowego i cydru poszły w górę
W Niemczech zebrano w tym roku mało jabłek, co już odbija się na cenach soków i napojów alkoholowych bazujących na tych owocach.
W ministerstwie rolnictwa o rynku wina
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami sektora produkcji wyrobów winiarskich.
Mateusz Morawiecki odwiedził sadowników. Co im powiedział?
4 października Minister Rozwoju i Finansów, Mateusz Morawiecki odwiedził gospodarstwo sadownicze Ewy i Andrzeja Mrozów w Kozietułach oraz zakład produkcyjny firmy Świeży Owoc w Goszczynie. Odbyła się także konferencja prasowa.
Cydr bez akcyzy?
Ministerstwo rozwoju poinformowało w środowym komunikacie, że resort finansów proponuje proponuje zerową stawkę, czyli w zasadzie rezygnację z akcyzy na cydr i dodatkowo zwolnienie z obowiązku banderolowania.