cukinie
Kapustne trzymają cenę
Nadal wysokie ceny warzyw kapustnych, niskie ceny – korzeniowych, duża podaż dyń, malejąca bakłażanów. Jak w tym tygodniu kształtowały się ceny warzyw na rynku hurtowym?
„Niebotyczne” ceny warzyw w Europie, cukiniowy kryzys na Wyspach
Jak podaje serwis freshplaza, podaż warzyw szklarniowych na zachodzie Europy jest bardzo mała, ich ceny "niebotyczne", zaś półki sklepowe puste. Wszystko przez minimalną podaż w Holandii i Belgii oraz zimową pogodę na południu Europy, głównie w Hiszpanii i we Włoszech.
Mróz niszczy wiele włoskich upraw warzyw
Fala mrozów, która w ostatnim tygodniu nawiedziła Europę, zaskoczyła producentów we Włoszech. Jak mówią – takiego mrozu nie widzieli od dziesięcioleci.
W Lipnie o odmianach warzyw dla przemysłu
Firma HM. Clause Polska we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz firmami Bayer i Agrosimex zorganizowały 15 stycznia w Lipnie spotkanie dla plantatorów warzyw, produkujących pod potrzeby zakładów przetwórczych.
Holenderskie specjały (cz. I)
Podczas holenderskich Dni Otwartych poszczególnych firm hodowlano-nasiennych w 2014 r. widać było, że ich priorytetem jest tworzenie odmian warzyw o cechach pożądanych przez plantatorów, m.in. odpornych na agrofagi, o odpowiedniej wielkość, wyrównaniu oraz jakości plonu.
Francja zwiększa produkcję cukinii
W tym sezonie powierzchnia uprawy tego warzywa wzrosła o 2% (2,8 ha) i pod szkłem znajdzie się 500 ha cukinii. Produkcja polowa wzrosła tylko nieznacznie, ale osiąga 2000 ha. Tylko uprawy pod niskimi osłonami zanotowały niewielki spadek (1%). Francuskie Ministerstwo Rolnictwa prognozuje wzrost zbiorów cukinii o 12 % w stosunku do 2013 - kiepskiego ze względu na zimna wiosnę.
Cukinie eksportowe
Przystąpienie Polski do UE pozwoliło ogrodnikom nie tylko skorzystać z różnych programów pomocowych (SAPARD, SPO), ale także otworzyło drogę dla swobodnego eksportu polskich warzyw i owoców do krajów Wspólnoty. Oprócz znanych i powszechnie uprawianych u nas gatunków, z takim przeznaczeniem można uprawiać warzywa jeszcze mało popularne wśród polskich konsumentów, które są już rozpowszechnione w innych krajach. Przykładem jest chociażby cukinia, zbierana już wówczas, gdy owoce osiągają długość 20–30 cm.