choroby warzyw
Przełom w ochronie ziemniaka
Firma DuPont wprowadziła na europejski rynek środków ochrony roślin nowy produkt do ochrony ziemniaka przed sprawcą zarazy ziemniaka, organizmem grzybopodobnym należącym do lęgniowców – Phytophtora infestans. W dniach 12−13 lipca w Holandii firma zorganizowała sympozjum oraz pokazała wyniki doświadczeń z wykorzystaniem nowego rozwiązania.
Unikaj uprawy marchwi w monokulturze
Wśród krajów Unii Europejskiej Polska zajmuje pierwsze miejsce w produkcji marchwi. Z uwagi na tak duże znaczenie uprawy tego warzywa istotne jest przestrzeganie zasad obowiązującej integrowanej produkcji, zapewniając uzyskiwanie maksymalnego plonowania korzeni wysokiej jakości. W integrowanej ochronie preferowane są metody agrotechniczne, ze szczególnym uwzględnieniem przemienności lokalizacji plantacji pod uprawę tego warzywa.
Pierwszy w Polsce środek ochrony roślin w formie szczepionki dla pomidorów
Nowoczesne niekonwencjonalne podejście do ochrony roślin proponuje ogrodnikom uprawiającym pomidory pod osłonami belgijska firma Biobest, reprezentowana w Polsce przez BioPartner. 17 stycznia decyzją MRiRW zarejestrowany został nowy środek ochrony roślin w formie szczepionki antywirusowej.
Wirus, który sprawia, że rośliny stają się atrakcyjne dla trzmieli
Działający jak afrodyzjak wirus sprawia, że rośliny stają się wyjątkowo atrakcyjne dla trzmieli - informuje pismo "PLOS Pathogens".
Sucha zgnilizna wierzchołków owoców – aktualny problem
Omawiana niejednokrotnie na łamach wielu fachowych periodyków „przypadłość”, określana jako sucha zgnilizna wierzchołków owoców, ciągle zaskakuje, czasami nawet doświadczonych producentów, pojawiając się w uprawach pomidorów pod osłonami i w polu.
Najgroźniejsze choroby w uprawie papryki
O najważniejszych problemach w czasie dorastania i dojrzewania owoców papryki mówiła dr Agnieszka Stępowska, specjalistka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas spotkania w Klwowie.
Nowe zagrożenia w szpinaku
W Polsce na plantacjach szpinaku powszechnymi chorobami pochodzenia grzybowego są szara pleśń oraz mączniak rzekomy. W minionym roku stwierdzono trzy choroby, które do tej pory nie stanowiły dużego zagrożenia na plantacjach, ale w sprzyjających warunkach mogą powodować duże straty plonu tego gatunku.
Przyszłość w ochronie – doniesienia z platformy warzywniczej
Specjalny budżet, kilka lokalizacji w Europie, kilkudziesięciu zaangażowanych pracowników, specjalistów ds. badań i rozwoju – oto efekt działalności firmy Bayer CropScience (BCS) w ramach ułatwienia i przyspieszenia transferu wiedzy do praktyki. Zorganizowane przez ten koncern Warzywnicze Stacje Badawcze są dostępne dla doradców nie tylko z Europy. Polscy doradcy, skupieni w strukturze Forum Doradców Warzywniczych przy BCS, mieli we wrześniu okazję do zwiedzenia dwóch z takich platform – jedną z nich była polska (17.09.), a drugą belgijska (30.09.), znajdująca się Roosdaal.
Kompleksowy program ochrony dostosowany do sytuacji na plantacji
Firma Bayer CropScience (BCS) zmienia swe oblicze – z koncernu oferującego rolnikom konwencjonalne chemiczne środki ochrony roślin, na partnera w produkcji proponującego w programach ochrony pełne metodyki (z preparatami selektywnymi oraz z biologicznymi) dostosowane do bieżącej sytuacji fitosanitarnej na plantacji. Jak dobierać spośród puli fungicydów, zoocydów i herbicydów, aby uzyskać pożądaną skuteczność ochrony w całym systemie produkcji informowano podczas dorocznego Forum Doradców Warzywniczych, które odbyło się 17 września w Bedlnie.
Papryka – lipcowe obserwacje i eliminowanie problemów w uprawie
Infekcyjne więdnięcie roślin papryki oraz zaburzenia wybarwiania jej owoców to najważniejsze problemy stwierdzane pod koniec lipca w uprawach tego warzywa. Jak im zapobiec – radziła dr Agnieszka Stępowska (fot. 1) 23 lipca podczas Dni Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.