choroby roślin
WiFi szkodzi drzewom?
Z przeprowadzonych niedawno w Holandii badań wynika, że promieniowanie WiFi jest szkodliwe dla drzew. Powoduje znaczne różnice w ich rozwoju, wycieki soków, szczeliny w korze.
Nowe środki przeciw zarazie ziemniaka
Jędrzej Pytkowski z Belchim Crop Protection podczas tegorocznego Święta Cebuli i Ziemniaka w Henrykowie oprócz znanych preparatów fungicydowych z swojej firmy polecał również nowe środki, które dostępne będą w przyszłym roku.
Możliwości ochrony cebuli przed bakteriozami
Straty gospodarcze powodowane przez bakteriozy w uprawie cebuli mogą być bardzo duże, zwłaszcza w sezonie z okresem letnim o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza. Polegają one m.in. na degradacji jakości handlowej produkowanego towaru.
Antraknoza coraz większym problemem plantacji borówki
Coraz częściej na plantacjach borówki wysokiej, szczególnie w lata wilgotne i ciepłe, obserwuje się charakterystyczne deformacje owoców oraz obecność pomarańczowo-łososiowych zarodników. Są to objawy antraknozy, choroby, która pojawiła się w naszym kraju zupełnie niedawno, ok. 4–5 lat temu.
Czosnek, szparagi, fasola, borówka – ochroni je iprodion
Z początkiem czerwca decyzją MRiRW fungicyd Rovral Aquaflo 500 SC, produkcji firmy BASF, uzyskał zgodę na stosowanie w większości upraw ogrodniczych małoobszarowych (tabela).
Ochrona marchwi przed zgnilizną twardzikową
Dokładnie od 20 maja można legalnie chronić marchew przed zgnilizną twardzikową wykorzystując na razie jedyny fungicyd zarejestrowany do tego celu – Nativo 75 WG, produkcji firmy Bayer.
Test biologiczny na obecność wirusów PN RSV i PDV
Testowaniem i wytwarzaniem zdrowego materiału szkółkarskiego zajmuje się istniejący od 1995 roku Ośrodek Elitarnego Materiału Szkółkarskiego w Prusach, Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa. Niewielu szkółkarzy wie jednak, że jeden z testów na obecność niektórych patogenów można wykonać także samodzielnie.
Naukowcy z Lublina stworzyli laser wykrywający choroby owoców i warzyw
Urządzenie laserowe do prześwietlania owoców i warzyw, które wykrywa ich np. choroby, skonstruowali naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. W przyszłości, po udoskonaleniu, mogłoby ono być stosowane w sadach i sortowniach.
Parch jabłoni – podsumowanie sezonu 2012
Nasilenie parcha jabłoni w poszczególnych sezonach wegetacyjnych zależy od wielkości źródła infekcji, podatności odmiany oraz przebiegu warunków atmosferycznych. Ten ostatni czynnik w bardzo dużym stopniu decyduje o rozwoju i rozprzestrzenianiu się choroby.
Szara pleśń kapusty
Analiza sytuacji odnośnie dostępności fungicydów zarejestrowanych przeciwko szarej pleśni na kapuście głowiastej, nie wypada najgorzej. Liczba różnych środków pozwala na skuteczną (w miarę) ochronę, uwzględniającą przemienność stosowania specyfików. Zdecydowanie gorzej jest z ochroną kapusty pekińskiej.