choroby roślin
Amerykański mączniak agrestu i inne mączniaki prawdziwe – do likwidacji
Decyzją MRiRW z 24 kwietnia kolejny środek ochrony roślin – Topas 100 EC (produkcji firmy Syngenta) – uzyskał zezwolenie na rozszerzenie zakresu stosowania w kolejnych uprawach ogrodniczych. Uzupełni on listę bardzo pożądanych fungicydów i pozwoli na racjonalną walkę z ogromnym tegorocznym zagrożeniem, jakim są mączniaki prawdziwe.
Ekolodzy protestują przeciwko ścinaniu zainfekowanych oliwek
Włoscy ekolodzy protestują drugi dzień z rzędu przeciwko rozpoczętej w poniedziałek w Apulii na południu kraju operacji ścinania drzewek oliwnych, zaatakowanych przez niszczącą je bakterię Xylella. Zdziesiątkowała ona setki tysięcy okazów.
Nowa książka o parchu jabłoni
W wydawnictwie Plantpress ukazała się pozycja "Parch jabłoni 2015", autorstwa dr hab. Beaty Meszki, prof. nadzw. Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W oparciu o zeszłoroczne obserwacje i doświadczenia, specjalistka prognozuje nasilenie w 2015 r. tej jednej z wciąż groźnych chorób jabłoni.
Odglebowe choroby i szkodniki roślin sadowniczych
Rośliny sadownicze narażone są na ataki patogenów chorobotwórczych i szkodników, skierowane zarówno na organy nad-, jak i podziemne. Problemów dotyczących podłoża jest wiele, a co gorsze - brakuje potrzebnych chemicznych środków zaradczych. Podstawą w walce z chorobami i szkodnikami niszczącymi części podziemne roślin pozostaje więc profilaktyka, rozwiązanie, które w dłuższej perspektywie może okazać się co najmniej niewystarczające.
Co poraża korzeń?
Pochmurne dni, wysoka wilgotność powietrza i długo utrzymująca się rosa na naci to czynniki sprzyjające infekcji i rozwojowi patogenów grzybowych oraz bakterii chorobotwórczych. Ponadto nieprawidłowy płodozmian, niedostateczne wyczyszczenie pola po uprawkach pożniwnych, błędy w nawożeniu również są powodem wystąpienia chorób naci i korzeni w dużym nasileniu.
Nowe zagrożenia w uprawie roślin „cebulowych”
Podczas jesiennej konferencji Stowarzyszenia Producentów Ozdobnych Roślin Cebulowych (24–25.09.2014 r.) w Skierniewicach, dr Hanna Berniak z Instytutu Ogrodnictwa mówiła o najgroźniejszych chorobach wirusowych i wirozopodobnych w uprawie roślin „cebulowych”.
Guzowatość pędów borówki wysokiej
Uprawa borówki wysokiej cieszy się w naszym kraju dużą popularnością, głównie za sprawą opłacalności produkcji. Niewielka liczba koniecznych zabiegów ochronnych wynikała do tej pory z tolerancyjności lub odporności roślin tego gatunku na porażenie przez patogeny czy szkodniki występujące w naszej strefie klimatycznej. Z biegiem lat na roślinach borówki wysokiej przybywa jednak zagrożeń.
Ekspert: choroby roślin źródłem ogromnych strat żywności
Grzyby, wirusy i bakterie powodują choroby roślin, co przyczynia się do ogromnych strat żywności. Bez chemicznych metod ochrony niedobór jedzenia na świecie byłby znacznie wyższy – zauważyła prof. Małgorzata Mańka, jedna z organizatorek XI Konferencji Europejskiej Fundacji Fitopatologicznej, która - pod hasłem „Zdrowe rośliny – zdrowi ludzie” - do soboty potrwa w Krakowie.
Pasożyty mogą oszukać mechanizm obronny roślin
Rośliny, aby bronić się przed organizmami chorobotwórczymi, wytwarzają w swoich komórkach wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu. Niektóre pasożyty roślin potrafią jednak wykorzystać ten mechanizm dla swoich celów. Modyfikacja pojedynczych genów pozwoliłaby roślinom skuteczniej się bronić - wynika z badań prowadzonych m.in. z udziałem Polaków.
Zabezpiecz rozsadę warzyw
Jednym z elementów, na który trzeba zwrócić uwagę podczas produkcji rozsady warzyw jest stan fitosanitarny młodych roślin. Zagrożeniem dla wschodzących roślin i siewek są przede wszystkim patogeny chorobotwórcze, ale również czynniki nieinfekcyjne, które mogą znacznie obniżyć ich jakość i zredukować liczebność zdrowej rozsady.