choroby roślin
Xylella fastidiosa – nowe zagrożenie dla Europy
Intensyfikacja międzynarodowego obrotu produktami roślinnymi oraz widoczne na całym świecie zmiany warunków klimatycznych przyczyniają się do wzrostu zagrożenia przeniesienia i zadomowienia się nowych gatunków organizmów szkodliwych dla roślin, dotychczas nienotowanych na obszarze danego kraju, a nawet kontynentu. Obecnie jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla upraw w Europie jest bakteria Xylella fastidiosa (Wells et al.).
Pierwsze w Polsce wykrycie bakterii Ralstonia solanacearum w roślinach róż
W październiku bieżącego roku w miejscu produkcji zlokalizowanym na terytorium województwa śląskiego stwierdzono występowanie bakterii Ralstonia solanacearum. Bakteria ta została wykryta w roślinach róż odminy 'Red Berry', produkowanych na kwiat cięty.
Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi
Sprawcy chorób przechowalniczych bardzo często porażają rośliny w czasie wegetacji, w sadzie. Do infekcji może dojść jeszcze podczas kwitnienia, czy wzrostu i rozwoju owoców. Objawy porażenia widoczne są niejednokrotnie dopiero podczas dojrzewania owoców i ich przechowywania albo przygotowania do obrotu handlowego.
Wirus, który sprawia, że rośliny stają się atrakcyjne dla trzmieli
Działający jak afrodyzjak wirus sprawia, że rośliny stają się wyjątkowo atrakcyjne dla trzmieli - informuje pismo "PLOS Pathogens".
Na gruszy: rdza
Mimo że rdza gruszy w naszych sadach towarowych występuje rzadko, na moich gruszach - jak i w wielu amatorskich sadach - jej objawy są „przepiękne”. Widocznie sąsiedztwo jałowców (źródło infekcji pierwotnych) przyczynia się do rozwoju tej dwudomowej choroby, której sprawcą jest grzyb Gymnosporangium sabinae.
Nietypowe choroby truskawek
Co roku na plantacjach truskawek występują niespodziewane problemy i komplikacje - głównie za sprawą warunków pogodowych, ale też czynników biotycznych, które występują w dużym nasileniu na plantacji. Obok znanych i typowych chorób truskawki coraz częściej pojawiają się również nietypowe problemy. Znaczenie tych chorób jest różne i zależy od wielu czynników, m.in. wielkości źródła infekcji oraz podatności odmiany.
Papryka – lipcowe obserwacje i eliminowanie problemów w uprawie
Infekcyjne więdnięcie roślin papryki oraz zaburzenia wybarwiania jej owoców to najważniejsze problemy stwierdzane pod koniec lipca w uprawach tego warzywa. Jak im zapobiec – radziła dr Agnieszka Stępowska (fot. 1) 23 lipca podczas Dni Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Mączniak rzekomy i zaraza ziemniaka łatwiejsze do zwalczenia
Tuż przed rozpoczęciem sezonu ochrony ważnych gospodarczo w Polsce gatunków warzyw 10 czerwca zarejestrowany został kolejny fungicyd produkcji BASF, zabójczy głównie dla organizmów grzybopodobnych (glonopodobnych) z typu Oomycota (legniowce).
Nekroza rdzenia łodygi pomidora
Nekroza rdzenia łodygi pomidora (ang. Tomato Pith Necrosis) znana jest w Europie i w USA od 1978 r. przede wszystkim w produkcji szklarniowej i tunelowej tego warzywa. W ostatnim czasie choroba coraz częściej pojawia się w uprawie pomidorów w polu. Może powodować znaczne straty w produkcji, sięgające nawet 95%. Odpowiednio wczesne zdiagnozowanie oraz szybka interwencja mogą zahamować infekcję.
Nowe zalecenia dla sadowników
W nawiązaniu do zapowiedzi, że niezwłocznie po ukazaniu się nowych rejestracji środków ochrony roślin przeznaczonych dla sadownictwa, będę uzupełniała program ochrony drzew i krzewów owocowych, tak też czynię.