choroby przechowalnicze
Realne zagrożenie ze strony chorób przechowalniczych
Być może niezbyt optymistyczne nastroje, spowodowane sytuacją na rynkach krajowym i zagranicznych, nie sprzyjają rozmyślaniom nad ochroną owoców przed chorobami przechowalniczymi, niemniej ograniczając ochronę lub nie chroniąc w ogóle owoców przed zbiorami narażamy się na bardzo poważne straty. Utrata tylko 10% owoców ze 100 tonowej komory to strata 10 ton. Wszyscy obserwujemy warunki atmosferyczne panujące w ostatnich dniach, a te sprzyjają infekcjom owoców przez sprawców chorób przechowalniczych.
Powoli nadchodzi nowy sezon przechowalniczy
Jeszcze mamy w obiektach przechowalniczych zapasy jabłek zbieranych jesienią w sezonie 2013, a już powoli nadchodzi nowy sezon przechowalniczy. Jaki będzie, zadecyduje o tym wiele czynników - głównie przebieg warunków atmosferycznych przed zbiorami.
W Lipiu o chorobach przechowalniczych marchwi
21 maja producenci marchwi spotkali się w Lipiu (Kujawy), gdzie w obiekcie grupy producentów warzyw "Vegro" - Warzywa Groblewskich mówiono o chorobach przechowalniczych tego gatunku.
Jak kto dba, tak ma
Pierwsze zbiegi ochrony w sadach mamy już za sobą. Trwa także otwieranie obiektów przechowalniczych i sprzedaż owoców. Okres zbiorów w zeszłym sezonie nie należał do łatwych, w wielu gospodarstwach owoce zebrano zbyt późno, nie wykonano także odpowiedniej liczby zabiegów ochrony przed zbiorami.
Przygotowanie owoców do przechowywania
Nowoczesne technologie przechowalnicze dają możliwość przetrzymania jabłek w dobrej kondycji przez wiele miesięcy. Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsze technologie nie poprawią jakości, ani nie „wyleczą” zakażonych jabłek. Aby nie było przykrych niespodzianek, w postaci gnijących owoców po otwarciu komór, powinno się odpowiednio zabezpieczać jabłka przed rozwojem chorób pochodzenia grzybowego.
Ochrona gruszek przed chorobami przechowalniczymi
Tegoroczny sezon produkcji owoców ziarnkowych (jabłek i gruszek) powoli zbliża się ku końcowi. Przed nami ostatnie zabiegi zwalczające szkodniki i te uzupełniające, zabezpieczające przed chorobami, które ujawniają się w trakcie przechowywania owoców. Od tego sezonu do przedzbiorczej ochrony gruszek wykorzystywać można także Bellis 38 WG, produkcji firmy BASF.
Przechowywanie jabłek w innowacyjnych technologiach
Pod koniec lat 90. ubiegłego wieku nastąpił rozwój innowacyjnych technologii przechowywania owoców, wśród których na czołówkę wysunęły się technologie niskotlenowe (atmosfery o stężeniu tlenu poniżej 1%) oraz pozbiorcze traktowanie owoców preparatami zawierającymi 1-metylocyklopropen (1-MCP).
Naukowcy z Lublina stworzyli laser wykrywający choroby owoców i warzyw
Urządzenie laserowe do prześwietlania owoców i warzyw, które wykrywa ich np. choroby, skonstruowali naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. W przyszłości, po udoskonaleniu, mogłoby ono być stosowane w sadach i sortowniach.
Zgnizlizna gumowata – nowa choroba przechowalnicza jabłek
Grzyb chorobotórczy Phacidiopycnis washingtonensis, odkryty w USA w 2003 roku, został rozpoznany jako powód nowej zgnilizny przechowalniczej jabłek występującej w regionie dolnej Łaby i innych rejonach sadowniczych Europy.
O chorobach przechowalniczych
Zmiany chorobowe pojawiające się na jabłkach podczas ich przechowywania świadczą o tym, że owoce zostały porażone przez grzyby chorobotwórcze bądź narażone na działanie niekorzystnych czynników abiotycznych, powodujących zmiany fizjologiczne.