Chiny
Europejskie jabłka za rok – w Chinach?
Raczej nie prędzej, ale może już w styczniu 2016 r. mogą pojawić się na chińskim rynku jabłka z Europy promowane tam w ramach programu „Dwukolorowe jabłka europejskie” . Po zaprezentowaniu się na targach w Dubaju i Pekinie (wiosną) , we wrześniu były one obecne na Asia Fruit Logistica (2-4. 09.). Wielu odwiedzających polskie stoisko było zainteresowanych tymi owocami i wyrażało chęć zobaczenia sadów, w których są one produkowane.
Chiny: w czasie suszy ziemniaki są świetną alternatywą
Uważane niegdyś za pokarm biedoty, ziemniaki zdobywają sobie swymi odżywczymi wartościami Chiny, które zmagają się z niedostatkiem wody i szukają alternatyw dla tradycyjnych dań z ryżu i makaronów. Chiny produkują obecnie 95 mln ton ziemniaków rocznie, co stanowi jedną czwartą światowej produkcji, i chcą do 2020 roku zwiększyć tę ilość do 130 mln ton - podali w tym tygodniu przedstawiciele chińskiego rządu na Światowym Kongresie Ziemniaka, zorganizowanym na obrzeżach Pekinu.
Główny inspektor T. Kłos w Chinach
W dniach 26-30 maja 2015 r. Tadeusz Kłos - Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa towarzyszył Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi Panu Markowi Sawickiemu w wizycie w Chinach. W trakcie tej wizyty doszło m.in. do spotkania z Panem Sun–Dawei, wiceministrem Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ), który w Chinach odpowiada za dostęp zagranicznej żywności na tamtejszy rynek.
Sawicki w Chinach – chodzi m.in. o jabłka
W środę minister rolnictwa Marek Sawicki rozpoczyna wizytę w Chinach. Spotka się z chińskim ministrem rolnictwa. Rozmowy będą dotyczyły otwarcia chińskiego rynku na polskie produkty, m.in. wieprzowinę i jabłka.
Chiny mogą eksportować jabłka do USA
W połowie kwietnia amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłosił decyzję o zezwoleniu na import jabłek z Chin i opublikował dokument regulujący to handlowe otwarcie.Jednocześnie jabłka amerykańskie będą mogły być eksportowane do Chin.W końcu maja mogą się rozpocząć transakcje.
Dzięki współpracy polscy producenci żywności mają większe szanse na zdobycie chińskiego rynku
Eksport polskiej żywności do Chin systematycznie rośnie. W ubiegłym roku wyniósł ok. 165 mln euro, w 2007 roku było to zaledwie 20 mln. Szybko rozwija się przede wszystkim eksport produktów mlecznych i drobiu. Wciąż jednak potencjał nie jest w pełni wykorzystywany – polskie firmy działają w zbyt dużym rozproszeniu, a to uniemożliwia skuteczne wejście na chiński rynek.
Chiński rynek gruszek
W sezonie 2014/2015 chińskie zbiory gruszek oszacowano na 18,5 mln ton wobec 17,3 mln ton w sezonie 2013/2014, a owoce te uprawiane były na łącznej powierzchni 1,1 mln ha.
20 lat negocjacji…
… i „już” jest sukces! USA zamknęły negocjacje z Chinami w sprawie dostępu wszystkich oferowanych przez amerykańskich eksporterów odmian jabłek uprawianych w Stanach. Nie ma jednak co pokpiwać sobie z Amerykanów – nas czeka podobna droga, chociaż Chińczycy obiecali nam (ponoć), że możliwe jest zamknięcie naszych negocjacji w dwa lata.
Chiński rynek jabłka
Chiny to największy na świecie producent jabłek – z tego kraju pochodzi dokładnie połowa globalnych zbiorów tych owoców. W sezonie 2014/015 najnowsze prognozy zakładają produkcję na poziomie 37,8 mln ton – czyli o 5% mniej wobec poprzedniego sezonu, kiedy to zbiory wyniosły 39,7 mln ton.
Holenderski debiut w Chinach
Chiński rynek oficjalnie otworzył się dla holenderskich gruszek 3 listopada, a pierwsze transporty ich morskie opuściły Holandię 20 listopada.